Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

Αποσύρει τα άρματα μάχης από την Ντεράα ο αλ Άσαντ

Άρματα μάχης αποσύρονται από την Ντεράα. Συλλήψεις σε άλλες περιοχές. Άνοιξαν πυρ με πυροβόλα και πολυβόλα εναντίον αμάχων.

Συριακές στρατιωτικές μονάδες άρχισαν να αποσύρονται από την Ντεράα, δήλωσε σήμερα στρατιωτική πηγή, παρόλο που στρατιώτες επέδραμαν σε περιοχές σ’ όλη τη Συρία συλλαμβάνοντας εκατοντάδες ανθρώπους σε μια προσπάθεια να “σπάσει” την εξέγερση υπέρ της δημοκρατίας που διαρκεί ήδη έξι εβδομάδες.
 
Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο οποίος αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη μέχρι σήμερα αμφισβήτηση της 11ετους αυταρχικής διακυβέρνησής του, διέταξε το στρατό πριν από 10 ημέρες να μπει στην Ντεράα, όπου το Μάρτιο ξέσπασαν διαδηλώσεις, αρχικά με αίτημα περισσότερες ελευθερίες και αργότερα για την ανατροπή του Άσαντ.
 
Ακτιβιστές και κάτοικοί είπαν ότι στρατιώτες, με την υποστήριξη αρμάτων μάχης, άνοιξαν πυρ με πυροβόλα και πολυβόλα εναντίον της παλιάς συνοικίας της πόλης και προέβησαν σε μαζικές συλλήψεις.
 
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε, επικαλούμενο επίσημη στρατιωτική πηγή, ότι ο στρατός ολοκλήρωσε την αποστολή του, συλλαμβάνοντας στοιχεία τρομοκρατικών οργανώσεων και αποκαθιστώντας “την ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα”.
 
Δύο αυτόπτες μάρτυρες που απομακρύνονταν από την πόλη είπαν στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι περίπου 30 άρματα μάχης απομακρύνθηκαν από την πόλη πάνω σε ειδικά φορτηγά μεταφοράς τεθωρακισμένων με κατεύθυνση το βορρά. Πρόσθεσαν ότι συριακές στρατιωτικές μονάδες με την υποστήριξη αρμάτων μάχης παραμένουν ανεπτυγμένες σε αρκετές εισόδους της πόλης.
 
Εξάλλου κάτοικοι δήλωσαν πως στρατιώτες προέβησαν σε συλλήψεις στο προάστιο Σάκμπα της Δαμασκού μια ημέρα πριν από την ημέρα προσευχής της Παρασκευής. Η προσευχή είναι η μοναδική περίσταση που επιτρέπεται στους Σύρους να συγκεντρώνονται νομίμως και ως εκ τούτου η Παρασκευή είναι η ημέρα των μεγαλύτερων διαδηλώσεων. Μια γυναίκα που ζήτησε να μην κατονομαστεί είπε στο Ρόιτερς ότι εκατοντάδες στρατιώτες με εξοπλισμό μάχης εισέβαλαν σε σπίτια και έκαναν συλλήψεις στη διάρκεια της νύχτας στη Σάκμπα, όπου χιλιάδες άνθρωποι ζήτησαν την περασμένη εβδομάδα την παραίτηση του Άσαντ.
 
“Έκοψαν τις τηλεπικοινωνίες πριν εισβάλλουν. Δεν υπάρχει αντίσταση. Οι διαδηλώσεις στη Σάκμπα ήταν ειρηνικές. Πολλοί άνθρωποι συνελήφθησαν”, δήλωσε η γυναίκα.
 
 
 

Θα “πνίξει” στο αίμα την Συρία ο Άσαντ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε