Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Αποζημιωση 250.000 ευρώ για τη δολοφονία του προέδρου

Αποζημιωση 250.000 ευρώ για τη δολοφονία του προέδρου

Την αποζημίωση κατέβαλε το σερβικό κράτος στην οικογένεια του πρώην προέδρου της Σερβίας, Ίβαν Στάμπολιτς, ο οποίος δολοφονήθηκε τον Αύγουστο του 2000 με εντολή του τότε προέδρου της χώρας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Σλόμπονταν Χόμεν, τόνισε ότι η απόφαση για την καταβολή αποζημίωσης βασίζεται στην ετυμηγορία του δικαστηρίου, το οποίο αποφάνθηκε ότι «κάποιος στο όνομα του κράτους της Σερβίας διέπραξε το έγκλημα και ότι το κράτος πρέπει να αποκαταστήσει τη ζημία».

Ο Ίβαν Στάμπολιτς απήχθη ενώ έκανε τζόγκινγκ σε δάσος του Βελιγραδίου και δολοφονήθηκε στις 25 Αυγούστου του 2000 από άνδρες της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας. Η σορός του εντοπίστηκε το 2003 στο όρος Φρούσκα Γκόρα της Βοϊβοντίνα, στη διάρκεια της επιχείρησης κατά της μαφίας του Ζέμουν που εξαπέλυσε η αστυνομία μετά τη δολοφονία του πρωθυπουργού της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς.

Ο Ίβαν Στάμπολιτς ήταν ο πολιτικός μέντορας του Μιλόσεβιτς. Όταν ο Σλόμπονταν ανέλαβε την εξουσία στη Γιουγκοσλαβία στράφηκε εναντίον του Στάμπολιτς και τον αντικατέστησε. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε