Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Αραβικός Σύνδεσμος: “Ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε το Ισραήλ”

Αραβικός Σύνδεσμος: “Ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε το Ισραήλ”

Ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε τις αραβικές χώρες να υποστηρίξουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους. “Ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε το Ισραήλ” δήλωσε ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, προσθέτοντας ότι είναι πιθανό η αμερικανική πρωτοβουλία για το Μεσανατολικό να οδηγηθεί σε πλήρη αποτυχία.

“Σάς καλώ να υποστηρίξετε τις προσπάθειες (των ΗΠΑ) για την έναρξη έμμεσων συνομιλιών και απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων”, τόνισε ο Μπαν Κι-μουν κατά την έναρξη της συνόδου.     

“Το μήνυμά μου προς εσάς είναι ότι, όποιες κι αν είναι οι ανησυχίες μας, δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές από τις διαπραγματεύσεις για μια λύση των δυο κρατών”, τόνισε.”Κοινός μας στόχος πρέπει να είναι η επίλυση όλων των θεμάτων που σχετίζονται με το οριστικό καθεστώς (μιας συμφωνίας για ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος) εντός των προσεχών 24 μηνών”, υπογράμμισε.     

Ο Μπαν Κι-μουν καταδίκασε εκ νέου τα εποικιστικά σχέδια του Ισραήλ στην ανατολική Ιερουσαλήμ “Η εποικιστική δραστηριότητα είναι παράνομη και πρέπει να σταματήσει”, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

“Ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε το Ισραήλ”
 
Πάντως, ο Αραβικός σύνδεσμος δεν μοιράζεται την αισιοδοξία του ΟΗΕ. Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ-Μούσα δήλωσε ότι οι αραβικές χώρες θα πρέπει να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο να καταλήξει σε πλήρη αποτυχία η ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία. 

“Πρέπει να εξετάσουμε την πιθανότητα η ειρηνευτική διαδικασία να καταλήξει σε πλήρη αποτυχία”, τόνισε ο Μούσα στη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στη Σύρτη της Λιβύης.”Είναι ώρα ν΄αντιμετωπίσουμε το Ισραήλ. Πρέπει να έχουμε εναλλακτικά σχέδια γιατί η κατάσταση βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή”, υπογράμμισε ο Μούσα. 

Από την πλευρά του, ο παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής έμμεσων συνομιλιών με το Ισραήλ, εάν δεν παγώσει πλήρως την εποικιστική πολιτική της. “Η καταστροφή και κατάληψη σπιτιών και γης από το Ισραήλ είναι καθημερινή πρακτική που αποτελεί μέρος ενός προγράμματος εθνοκάθαρσης στην Ιερουσαλήμ”, υπογράμμισε ο Αμπάς, προειδοποιώντας για “πολέμους στην περιοχή”. 

Ο τούρκος πρωπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπερασπιζόμενος την Ιερουσαλήμ τη χαρακτήρισε “κόρη των ματιών του μουσουλμανικού κόσμου και τόνισε ότι είναι “τρέλα” να θεωρεί κανείς την Ιερουσαλήμ αδιαίρετη πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους, όπως κάνουν οι Ισραηλινοί.

Διαβάστε επίσης: Σύντομη εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα – Παλαιστίνιος νεκρός από οβίδα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε