Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Αρμενία – «Μας θυμίζει μνήμες του 1915!»

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Η απειλή του Τούρκου πρωθυπουργού για την απέλαση 100.000 Αρμενίων από την Τουρκία «ξύπνησε» μνήμες του 1915 στον Αρμένιο πρωθυπουργό, Τιγκράν Σαρκισιάν.

«Αυτού του είδους οι πολιτικές δηλώσεις δεν συνεισφέρουν στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών. Όσο ο Τούρκος πρωθυπουργός επιτρέπεται να κάνει τέτοιες δηλώσεις, αυτό μας θυμίζει αμέσως μνήμες των γεγονότων του 1915», τόνισε ο Αρμένιος πρωθυπουργός μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας. 

Η ένταση στις σχέσεις Τουρκίας-Αρμενίας έχει… ανέβει ξανά τις τελευταίες μέρες με αφορμή τις πρόσφατες αποφάσεις στις ΗΠΑ και στη Σουηδία να χαρακτηρίσουν τη σφαγή των Αρμενίων το 1915 «γενοκτονία», έναν όρο που δεν αποδέχεται με τίποτε η Τουρκία. 

Η Τουρκία και η Άγκυρα υπέγραψαν τον Οκτώβριο του 2009 δύο ιστορικής σημασίας πρωτόκολλα που προέβλεπαν την ανάπτυξη διπλωματικών σχέσεων και το άνοιγμα των κοινών τους συνόρων, πρωτόκολλα που εγκρίθηκαν και από τα κοινοβούλια των δύο χωρών. 

Έκτοτε έχουν ανακύψει πολλές διαφωνίες μεταξύ τους κυρίως στην αιώνια διαφορά τους, το ζήτημα της σφαγής των Αρμένιων αλλά και των μαζικών εκτοπισμών Αρμένιων κατά τα τελευταία χρόνια της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε