Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Αρνείται τη διεθνή έρευνα το Ισραήλ

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Και επίσημα αρνήθηκε το Ισραήλ το αίτημα για τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας αναφορικά με την αιματηρή επιδρομή κατά των πλοίων που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Το Τελ Αβίβ θα διεξάγει δική του έρευνα.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ, μιλώντας στο Κοινοβούλιο απαντώντας στην αντίδραση της αντιπολίτευσης για την πολιτική που ακολουθήθηκε κατά την ισραηλινή επιδρομή στο στολίσκο. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου θα εξετάσει και εναλλακτικούς τρόπους για να συνεχίσει τον αποκλεισμό των ακτών της Γάζας.

Την ίδια στιγμή, η Ιορδανία ζήτησε από το Ισραήλ να επιστρέψει τα διαβατήρια ιορδανών πολιτών που μετείχαν στον “Στόλο της Ελευθερίας”. Σύμφωνα με το Αμάν, το Ισραήλ δεν έχει ακόμα παραδώσει όλα τα διαβατήρια.

Κλίμα Ψυχρού Πολέμου ανάμεσα σε Τουρκία-Ισραήλ

Το ψυχροπολεμικό κλίμα στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ παραμένει μια εβδομάδα μετά την αιματηρή επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στη νηοπομπή με την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα και το θάνατο εννέα ακτιβιστών. Οι δυο χώρες να ρίχνουν στο παιχνίδι τα χαρτιά τους, με τους μεν ισραηλινούς να “εκμεταλλεύονται” την Κύπρο τους δε τούρκους τη Φατάχ και τη Χαμάς.

Η πρόθεση ισραηλινών να σχηματίσουν τον δικό τους στολίσκο και θα πλεύσουν προς την Κύπρο ζητώντας τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής στο βόρειο μέρος του νησιού έλαβε την “απάντησή” της από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο τουρκικός στρατός δεν είναι κατοχικός στην Κύπρο, αλλά βρίσκεται στο νησί για τις ανάγκες που προκύπτουν από την ιδιότητα της Τουρκίας, ως εγγυήτριας χώρας. Οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός είναι απαράδεκτος. Εξάλλου, στρατιώτες υπάρχουν και στη νότια Κύπρο. Αν το πλοίο αυτό πάει στη νότια Κύπρο, το θέμα δε μας αφορά».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε με τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ αλ Άσαντ, ότι η η Τουρκία είναι έτοιμη να διαδραματίσει πολύ ενεργό ρόλο για να επιτύχει τη συμφιλίωση των δύο αντίπαλων παλαιστινιακών κινημάτων, Φάταχ και Χαμάς.

“Οι υπεύθυνοι της Χαμάς μας εμπιστεύθηκαν για το ζήτημα αυτό και μας είπαν ότι επιθυμούν να επιλυθεί το πρόβλημα. Τώρα λοιπόν θα έχουμε μια συνεργασία και με την Φάταχ για να δούμε εάν μπορύμε να επιτύχουμε την ίδια αντιμετώπιση”, ανέφερε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Επέμεινε δε στην αναγκαιότητα να μην εξοστρακιστεί η ριζοσπαστική Χαμάς, που από πολλές χώρες θεωρείται ως μια τρομοκρατική οργάνωση. Φάταχ και Χαμάς έχουν διακόψει κάθε σχέση αφότου η δεύτερη πήρε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας το 2006, ενώ η αιματηρή επίθεση του Ισραήλ κατά της Γάζας το 2008, διόγκωσε περαιτέρω τις διαφορές των δύο αυτών παλαιστινιακών οργανώσεων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε