Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Αρνείται το Ιράν ότι επηρεάστηκε πυρηνικό εργοστάσιο από ιό υπολογιστών

O ηλεκτρονικός ιός που οι ειδικοί λένε πως μπορεί να έχει δημιουργηθεί από κάποια χώρα, δεν επηρέασε το πυρηνικό εργοστάσιο ή τα κυβερνητικά συστήματα του Ιράν, αλλά…

έπληξε πράγματι υπολογιστές του προσωπικού του εργοστασίου και παρόχους Ίντερνετ, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής εταιρίας Symantec δήλωσε την Παρασκευή πως το 60% των υπολογιστών σε ολόκληρο τον κόσμο που μολύνθηκαν από τον ιό λογισμικού Stuxnet, βρίσκονταν στο Ιράν, προκαλώντας συλλογισμούς σύμφωνα με τους οποίους το πυρηνικό εργοστάσιο ενδέχεται να ήταν ο στόχος σε μία προσπάθεια δολιοφθοράς ή κατασκοπείας. Ορισμένες δυτικές εταιρίες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο άφησαν να εννοηθεί πως η επίθεση μπορούσε να διενεργηθεί μόνο “με εθνική-κρατική υποστήριξη”, υποδεικνύοντας πως στόχος ήταν βιομηχανικά εργοστάσια στο ισλαμικό κράτος.

Ο επικεφαλής του πυρηνικού εργοστασίου του Μπουσέχρ δήλωσε πως ο ιός επηρέασε μόνο προσωπικούς υπολογιστές του προσωπικού. “Μία ομάδα επιθεωρεί πολλούς υπολογιστές προκειμένου να απομακρύνει το κακόβουλο λογισμικό… δεν έχουν υποστεί ζημιές μεγάλα συστήματα του εργοστασίου”, είπε ο Μαχμούντ Τζαφαρί. Ο υπουργός Επικοινωνιών του Ιράν, Ρεζά Τακιπούρ, δήλωσε πως ο ιός δεν μπόρεσε να “διεισδύσει ή να προκαλέσει σοβαρή ζημιά σε κυβερνητικά συστήματα”.

Οι αρχές δήλωσαν πως το Ιράν εντόπισε κάπου 30.000 παρόχους Ίντερνετ που μολύνθηκαν από τον ιό Stuxnet, κατηγορώντας τους “ξένους εχθρούς του Ιράν για τη δημιουργία του ιού”. Διπλωμάτες και πηγές ασφαλείας λένε πως δυτικές κυβερνήσεις και το Ισραήλ θεωρούν πως η δολιοφθορά είναι ένας τρόπος να επιβραδυνθεί η πυρηνική εργασία του Ιράν, την οποία η Δύση φοβάται ότι αποσκοπεί στην κατασκευή βομβών. Η Τεχεράνη υποστηρίζει πως χρειάζεται την πυρηνική τεχνολογία για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε