Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Αρνήθηκα να κάνω επίθεση αυτοκτονίας στη Γαλλία, όπως ζήτησε η Αλ Κάιντα, λέει ο δολοφόνος της Τουλούζ

Εχουν περάσει πάνω από 17 ώρες από την στιγμή που η γαλλική αστυνομία έκανε μια αποτυχημένη απόπειρα να συλλάβει τον φερόμενο ως δράστη του μακελειού έξω από εβραικό σχολείο στην Τουλούζ.

Μέσα σε αυτές τις ώρες, τα γαλλικά ΜΜΕ έχουν ελάχιστη ενημέρωση και τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται είναι πολλά.
Το μεσημερι, δυο τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν ότι ο αλγερινής καταγωγής 24χρονος, Μοχάμεντ Μεραχ συνελήφθη. Αυτό όμως διαψεύστηκε με σχετική καθυστέρηση από τον γάλλο υπουργό Εσωτερικών.

Την ίδια ώρα ο Νικολά Σαρκοζί, βρίσκεται στην περιοχή και προσπαθεί να τραβήξει επάνω του όλα τα φώτα της δημοσιότητας. Αυτό δείχνει και η διαρροή, ότι σε συναντήσεις με μέλη της εβραικής κοινότητας φέρεται να είπε ότι ο μακελάρης θα χτυπούσε πάλι σήμερα.

“Ο Γάλλος στρατιώτης γνωρίζει το θάνατο και πώς να τον αντιμετωπίσει. Ο θάνατος που τους έτυχε δεν ήταν αυτός για τον οποίο ήταν προετοιμασμένοι. Δεν ήταν θάνατος στο πεδίο της μάχης αλλά τρομοκρατική εκτέλεση”, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος στην κηδεία των θυμάτων.

Ο δράστης, ο οποίος την Δευτέρα εκτέλεσε άλλα τέσσερα άτομα –τρία μικρά παιδιά και ένα δάσκαλο σε εβραϊκό σχολείο της Τουλούζης– ήθελε “να γονατίσει τη Δημοκρατία”, πρόσθεσε ο Σαρκοζί, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η χώρα “δεν συνθηκολογεί” και δεν πρόκειται να διαιρεθεί από τις επιθέσεις αυτές.

Εντωμεταξύ, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ο αρμόδιος εισαγγελέας δήλωσε ότι ο δράστης τώρα λέει ότι θα παραδοθεί αργά το βράδυ.

Ο Μοχάμεντ Μέραχ , δηλώνει στους αστυνομικούς που πολιορκούν προς το παρόν το διαμέρισμά του στην Τουλούζη ότι, “αρνήθηκε να συμμετάσχει σε επίθεση αυτοκτονίας της Αλ Κάιντα”, όμως “αποδέχθηκε να αναλάβει μια ‘γενική αποστολή’ με στόχο της επίθεση στο γαλλικό έδαφος”, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κλοντ Γκεάν μιλώντας στο βραδυνό δελτίο του τηλεοπτικού δικτύου TF1.

    Ο Μέραχ εξήγησε στους αστυνομικούς πώς η Αλ Κάιντα “του έδωσε οδηγίες”, όσο καιρό διέμεινε στο Πακιστάν, κοντά στη μεθόριο με το Αφγανιστάν, ζητώντας του να συμμετάσχει σε επίθεση αυτοκτονίας στη Γαλλία, κάτι που αρνήθηκε, αποδεχόμενος αντίθετα ‘γενική αποστολή’, για επίθεση στο γαλλικό έδαφος”, ανέφερε ο ίδιος υπουργός.

ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

Η εντολή για την έφοδο του ειδικού σώματος RAID της γαλλικής αστυνομίας στο πενταόροφο κτίριο στη ήσυχη γειτονιά της Τουλούζης δόθηκε στις τρείς και δέκα τα χαράματα, αποκάλυψε σήμερα ο υπουργός εσωτερικών Κλοντ Ζεάν.

Με το που κτύπησαν όμως την πόρτα του διαμερίσματος, οι αστυνομικοί αντιμετώπισαν καταιγισμό πυρών μέσα από το διαμέρισμα, με συνέπεια τον τραυματισμό τριών εξ αυτών.

Ο δράστης που άνοιξε πυρ είναι ο Μοχάμεντ Μέραχ (ή Μοαμέντ Μερά), είναι 24 ετών, γάλλος υπήκοος αλγερινής καταγωγής και υποστηρικτής της Αλ Κάιντα στο όνομα της οποίας διέπραξε τις δολοφονίες σε Τουλούζ και Μοντομπάν, όπως φέρεται να υποστήριξε ο ίδιος.

Στη σύγκρουση τραυματίσθηκε και ο αδελφός του Άμπντελ Καντέρ ο οποίος συνελήφθη.

Ταμπουρωμένος στο διαμέρισμά του, διαθέτοντας ένα πραγματικό οπλοστάσιο αποτελούμενο από ένα μικρό πολυβόλο, ένα ημιαυτόματο Καλάσνικοφ και πολλά άλλα μικρότερα όπλα, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του υπουργού, αρνήθηκε να παραδοθεί, ενώ η αστυνομία περικύκλωσε το τετράγωνο.

ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑΜΠΟΥΡΩΜΕΝΟΣ

Ειδική υπηρεσία έκοψε το γκάζι στην περιοχή, από φόβο έκρηξης, ενώ οι υπόλοιποι κάτοικοι του κτιρίου υποχρεώθηκαν να παραμείνουν στα διαμερίσματά τους.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στις πεντέμισι ακούστηκε νέος καταιγισμός ριπών, στις εννέα το πρωί όμως, ο φερόμενος ως δράστης των φονικών της Τουλούζ πέταξε από το παράθυρό του ένα πιστόλι σε ένδειξη καλής θέλησης, ζητώντας ως αντάλλαγμα να επικοινωνήσει με την αστυνομία.

Έτσι ξεκίνησε η πολύωρη διαπραγμάτευση. Υποσχέθηκε τότε ότι θα παραδοθεί το απόγευμα, πριν όμως ήθελε να μιλήσει για τις πράξεις του.

Με δεδομένο ότι προτεραιότητα της αστυνομίας είναι να συλληφθεί ζωντανός, δεν έγινε νέα έφοδος μέσα στο πρωινό.

«Είχε μεγάλη διάθεση να μιλήσει πολύ, να παρουσιάσει τον εαυτόν του και τις ιδέες του» εξήγησε ο Κλοντ Ζεάν.

Στον αστυνομικό που άνοιξε διάλογο μαζί του εξήγησε ότι σκότωσε τα μικρά παιδιά στο σχολείο σε εκδίκηση των παιδιών της Παλαιστίνης, ενώ τους στρατιώτες –ομόθρησκούς του μουσουλμάνους– εξαιτίας της παρουσίας του γαλλικού στρατού στο Αφγανιστάν.

Και ενώ η αστυνομία ήταν σε αναμονή περιμένοντάς τον να προχωρήσει στην παράδοσή του, μια νέα πληροφορία που έδωσε δημοσιογράφος του τηλεοπτικού καναλιού France 24 ήλθε να απασχολήσει παράλληλα τους υπεύθυνους της αστυνομικής έρευνας.

Η δημοσιογράφος Εμπά Καλοντό κατέθεσε ότι δέχθηκε ένα τηλεφώνημα μέσα στη νύχτα από ένα άτομο που ισχυρίστηκε ότι είναι ο δράστης των δολοφονιών σε Μοντομπάν και Τουλούζ.

«Ήταν ένα νεαρός άνδρας ιδιαίτερα εύγλωττος» λέει η δημοσιογράφος, «που άμεσα δήλωσε ότι διεκδικεί τις δολοφονίες και που με μεγάλη ηρεμία άρχισε να μου δίνει ειδικές λεπτομέρειες για τις συνθήκες των φονικών», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πολλά στοιχεία έμοιαζαν «ακριβή και κολλούσαν» με την πραγματικότητα, αν και θα πρέπει να διασταυρωθούν. Η αστυνομία φαίνεται ότι εξετάζει στα σοβαρά την εν λόγω πληροφορία.

Παράλληλα, οι αστυνομικοί έχουν κατορθώσει να ρίξουν περισσότερο φως στο περιβάλλον και το παρελθόν του Μοχάμεντ Μέραχ.

Αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο οι αστυνομικοί κατόρθωσαν να τον εντοπίσουν ο υπουργός Κλοντ Ζεάν εξήγησε ότι το πρώτο βήμα έγινε μέσω των στοιχείων του υπολογιστή που χρησιμοποίησε για να κλείσει το ραντεβού με το πρώτο του θύμα. Επρόκειτο για τον υπολογιστή της μητέρας του μέσω του οποίου απάντησε στην αγγελία που το θύμα είχε βάλει για να πωλήσει τη μοτοσικλέτα του , διευκρινίζοντας ότι είναι στρατιωτικός.

Το δεύτερο στοιχείο ήταν γιατί απευθύνθηκε στην αντιπροσωπεία της Yamaha ζητώντας να μάθει εάν μπορεί να αφαιρέσει το αντικλεπτικό σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού θέσης (GPS) που είχε το σκούτερ, προκαλώντας έτσι τις υποψίες στον αντιπρόσωπο ότι ήταν κλεμμένο.

«Τα στοιχεία αυτά είχαν συλλεχθεί μέσα στο απόγευμα χθες, και τα μεσάνυχτα πήραμε την απόφαση για την έφοδο» εξήγησε ο Κλοντ Ζεάν.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΧΑΜΕΝΤ

Η αστυνομία είχε υπό παρακολούθηση ήδη από χρόνια τον νεαρό Μοχάμεντ, γιατί ήδη το 2010 είχε επισκεφθεί το Αφγανιστάν και την παραμεθόριο περιοχή με το Πακιστάν όπου και είχε εκπαιδευθεί για τον τζιχάντ στα στρατόπεδα που συνδέονται με την Αλ Κάιντα. Φέρεται ότι είχε κάνει τουλάχιστον 2 με 3 ταξίδια, ενώ άλλες πληροφορίες μιλούν για ένα πρώτο του ταξίδι στην περιοχή από το 2004.

Μεγάλωσε σε ένα βόρειο προβληματικό προάστιο της Τουλούζης, με έναν βίαιο πατριό και μια μητέρα που προφανώς γρήγορα ξεπέρασε.

Σήμερα το πρωί οι αστυνομικοί την έφεραν μπρος στο κτίριο προκειμένου να μιλήσει στο γιο της. Αρνήθηκε τελικά, λέγοντας ότι δεν έχει απολύτως κανέναν έλεγχο και καμία επιβολή επάνω του.

Ο Μοχάμεντ Μέραχ είτε αποδειχθεί ότι είναι ο πραγματικός δράστης των φονικών είτε όχι, επανέφερε στην επιφάνεια τον μεγάλο εφιάλτη της γαλλικής κοινωνίας–το mea culpa για το τι δεν έχει κάνει, ως και σήμερα, για «τα χαμένα παιδιά των προαστίων» που το 2005 έβαλαν φωτιές στις γειτονιές τους.

Προφανώς σήμερα εξακολουθούν να είναι η εύκολη λεία αυτών που έρχονται να τα επιστρατεύσουν για να γίνουν φονιάδες στο όνομα του ιερού πολέμου (τζιχάντ).

Είναι σίγουρο ότι η προεκλογική εκστρατεία που ξεκινά εκ νέου αύριο, θα πάρει αναγκαστικά μια καινούργια τροπή στη θεματολογία των υποψηφίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διαψεύδεται η είδηση της σύλληψης του μακελάρη της Τουλούζ – Παιχνίδια των ΜΜΕ ή των πολιτικών;

ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΘΡΙΛΕΡ ΕΔΩ

Αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση του εκτελεστή της Τουλούζ – Άρχισαν ξανά οι διαπραγματεύσεις μετά από διακοπή ωρών

Θρήνος και οργή: 2.000 κόσμος στην κηδεία των θυμάτων της Τουλούζ

Έπιασαν τον δολοφόνο της Τουλούζ; – Αστυνομική επιχείρηση σε εξέλιξη

Ο δράστης στην Τουλούζη μπορεί να χτυπήσει ξανά

Τρομοκρατική ενέργεια το μακελειό σε σχολείο στην Τουλούζ;

Ισλαμιστές ή ακροδεξιοί πίσω από τις δολοφονίες στην Τουλούζ;

Μακελειό έξω από σχολείο στην Τουλούζ! – 4 οι νεκροί

Πυροβόλησε “εν ψυχρώ” στο κεφάλι 4 αλεξιπτωτιστές και παραμένει άφαντος

Γαλλία: Ένοπλος σκότωσε στρατιώτες

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε