Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Αρνήθηκε την υπεράσπιση ο Μπασμπούγ

Η πολύκροτη δίκη του Ιλκέρ Μπασμπούγ ξεκίνησε, με τον πρώην αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων να αρνείται να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Ο Μπασμπούγ κατηγορείται –μεταξύ άλλων- για τρομοκρατία και συμμετοχή σε σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης, χαρακτήρισε τις κατηγορίες «κωμικές» και ζήτησε να εξεταστεί η υπόθεσή του από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Δήλωσε στο δικαστήριο ότι δεν τρέφει κανέναν σεβασμό απέναντι στο κατηγορητήριο και ότι οι εις βάρος του κατηγορίες στρέφονται κατά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και συνιστούν σοβαρή προσβολή προς το κράτος.

Ο Μπασμπούγ, αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων από το 2008 ως το 2010, κατηγορείται ότι ήταν επικεφαλής ενός μυστικού δικτύου με την ονομασία «Εργκενεκόν», το οποίο φέρεται ότι βρισκόταν πίσω από μια σειρά αναπόδεικτων μέχρι σήμερα συνωμοσιών κατά της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θεωρώ αδικία προς τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και τον βαθμό που έχω να υπερασπιστώ τον εαυτό μου ενώπιόν σας. Επομένως δεν θα υπερασπιστώ τον εαυτό μου και δεν θα απαντήσω σε ερωτήσεις», είπε ο Μπασμπούγ, καταχειροκροτούμενος από τους περίπου 40 παρευρισκόμενους στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Η δίκη ενός ανώτατου αξιωματούχου του στρατού θεωρούνταν αδιανόητη προτού ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν αναλάβει τον έλεγχο του στρατού ο οποίος κυριαρχούσε στην Τουρκία επί δεκαετίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο… πόδι η Τουρκία για τη δίκη του Ιλκέρ Μπάσμπουγ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε