Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Αρνούνται την ευθύνη αλλά απειλούν οι Τσετσένοι

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Την ώρα που η Ρωσία συγκλονίζεται από μια δεύτερη τρομοκρατική επίθεση, οι Τσετσένοι αυτονομιστές αρνούνται την εμπλοκή τους με το μακελειό της Δευτέρας στη Μόσχα με τους 39 νεκρούς.

Η τσετσενική αυτονομιστική οργάνωση «Εμιράτο του Καυκάσου» της οποίας ηγείται ο Ντόκου Ουμάροφ αρνείται την ευθύνη για τις επιθέσεις στους σταθμούς του Μετρό της Μόσχας. «Δεν πραγματοποιήσαμε εμείς τις επιθέσεις στη Μόσχα και δε γνωρίζουμε ποιος το έκανε», δήλωσε ο Σεμσέτιν Μπατουκάεφ, εκπρόσωπος της οργάνωσης σε τηλεφωνική επικοινωνία με το πρακτορείο Reuters από την Τουρκία.

Απείλησε όμως ότι η οργάνωση σχεδιάζει επιθέσεις εναντίον οικονομικών στόχων μέσα στη Ρωσία, όχι όμως εναντίον πολιτών. Ο Ντόκου Ουμάροφ είχε απειλήσει τον προηγούμενο μήνα ότι θα μεταφέρει το αντάρτικο στις ρωσικές πόλεις.

Το Εμιράτο του Καυκάσου έχει στόχο να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο κράτος στον Καύκασο που θα διοικείται με βάση τον ισλαμικό νόμο (σαρία). Οι αναλυτές πιστεύουν ότι το Εμιράτο ευθύνεται για το μακελειό στο Μετρό της ρωσικής πρωτεύουσας, αλλά επισήμως κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

«Φυσικά σχεδιάζουμε να επιτεθούμε σε ρωσικούς οικονομικούς στόχους, αλλά τα σχέδιά μας δεν περιλαμβάνουν επιθέσεις εναντίον ανθρώπων», ξεκαθάρισε ο Μπατουκάεφ, που ζει στην Κωνσταντινούπολη. Πρόσθεσε επίσης ότι δε γνωρίζει ποιος είναι πίσω από τις δύο βομβιστικές επιθέσεις στο Νταγκεστάν, που κόστισαν τη ζωή σε 12 ανθρώπους, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εμπλέκεται το Εμιράτο του Καυκάσου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε