Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Αρχισαν οι επιχειρήσεις απαγόρευσης πτήσεων απο το ΝΑΤΟ – Στα χέρια των εξεγερμένων τρεις πόλεις

To NATO άρχισε τις επιχειρήσεις απαγόρευσης πτήσεων. Νέες επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι την ώρα που οι εξεγερμένοι προελαύνουν, με τη στήριξη των συμμάχων. “Ιδιαίτερα περίπλοκη” μια αλλαγή καθεστώτος στη Λιβύη σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό αμυνας.

Οπως ανακοίνωσε ο καναδός στρατηγός Σαρλ Μπουσάρ, επικεφαλής των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, η Συμμαχία άρχισε να “εκτελεί τις επιχειρήσεις απαγόρευσης των πτήσεων” και να επιβάλει ναυτικό αποκλεισμό για τα όπλα.

“Στο πλευρό των εταίρων της μη-μελών του ΝΑΤΟ, η Συμμαχία θα κάνει ότι μπορεί για να αποτρέψει τη χρήση αεροπορικών δυνάμεων και θα το κάνει με προσοχή και ακρίβεια έτσι ώστε να μην πλήξει τον λαό της Λιβύης”, δήλωσε ο Καναδός στρατηγός.

“Η αποστολή μας είναι να κλείσουμε τον Λιβυκό εναέριο χώρο για όλες τις πτήσεις πλην των πτήσεων για μεταφορά βοήθειας και ανθρωπιστικούς λόγους”, δήλωσε.

Στο μεταξύ, απέπλευσε από τη Σούδα η φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ, με προορισμό τη Λιβύη. Αυτή τη στιγμή περίπου 20 πολεμικά πλοία ,μεταξύ των οποίων τέσσερις τουρκικές φρεγάτες έχουν αναλάβει τον ναυτικό αποκλεισμό της Λιβύης.

Διαβάστε περισσοτερα στο www.onalert.gr

Στο μεταξύ βελγικά και γαλλικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το απόγευμα της Κυριακής στόχους στη Λιβύη.

Διαβάστε την είδηση

Ξαναβομβάρδισε τη Μιζράτα ο Καντάφι

Νωρίτερα οι δυνάμεις Καντάφι βομβαρδισαν και πάλι την πόλη Μιζράτα, όπως δήλωσε κάτοικος της περιοχής. Οπως είπε “η Μιζράτα δέχεται επίθεση, η πόλη αλλά και το λιμάνι όπου βρίσκονται χιλιάδες εργάτες”. Κάτοικοι της πόληςμε τηλεφωνήματα σε ειδησεογραφικά πρακτορεία κατήγγειλαν πραγματική σφαγή εν ψυχρώ, από τις δυνάμεις του Καντάφι, που στην προσπάθειά τους να προωθηθούν μέσα στην πόλη, από δυτικά, δεν δίστασαν να ανοίξουν πυρ αδιακρίτως κατά των κατοίκων.

Διαβάστε την είδηση

Τρεις πόλεις στα χέρια των αντικαθεστωτικών

Με τη βοήθεια των δυτικών βομβαρδισμών οι αντάρτες στη Λιβύη έχουν καταλάβει τρεις πόλεις στρατηγικής σημασίας. Μετά τη μεγάλη νικη της πόλης Μπρέγκα – πετρελαϊκού κέντρου – και της Ατζαμπίγια συνεχίζουν να προχωρούν. Οπως έγινε γνωστό  έπεσε στα χέρια τους ο πετρελαϊκός τερματικός σταθμός Ρας Λανούφ.

Διαβάστε την είδηση για την προέλαση των εξεγερμένων με τη βοήθεια των συμμάχων

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reutres μια πομπή από 20 στρατιωτικά οχήματα, στα οποία περιλαμβάνονταν και ειδικού τύπου φορτηγά με αντιαεροπορικά πυροβόλα, εντοπίστηκαν να αποχωρούν από το προπύργιο του Μουάμαρ Καντάφι στη Σύρτη και κινούνται δυτικά προς την Τρίπολη.

Την ίδια ώρα δεκάδες πολιτικά αυτοκίνητα που μεταφέρουν οικογένειες και είναι φορτωμένα με τα υπάρχοντα των ανθρώπων αυτών εντοπίστηκαν, επίσης, να κατευθύνονται προς τα δυτικά, κατά μήκος του παραλιακού δρόμου από την πόλη της Σύρτης προς την λιβυκή πρωτεύουσα.

Ο Αμερικανός υπουργός άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή υποστήριξε οτι στόχος της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη δεν είναι η ανατροπή του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι γιατί “κάθε αλλαγή καθεστώτος” είναι “ιδιαίτερα περίπλοκη”.

“Οπως έχουμε δει στο παρελθόν, μια αλλαγή καθεστώτος είναι κάτι ιδιαίτερα περίπλοκο.Άλλοτε χρειάζεται πολύς καιρός, άλλοτε συμβαίνει γρήγορα. Ομως, αυτό δεν αποτέλεσε ποτέ στόχο της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη”, είπε.

Σύμφωνα με τον Γκέιτς, συνεργάτες του Μουάμαρ Καντάφι έχουν αρχίσει να τον εγκαταλείπουν και ν΄αλλάζουν στρατόπεδο μετά την επέμβαση του διεθνούς συνασπισμού στη Λιβύη, γιατί, όπως λέει “βλέπουν πώς θα καταλήξουν τα πράγματα” .

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε