Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Αρχισαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη

Με διαφορετικές εκτιμήσεις για την έκβαση της διαπραγματευτικής διαδικασίας ξεκίνησαν στις 4:00 το απόγευμα, ωρα Ελλάδας οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού, στο «Γκρίντρι» του Λονγκ ‘Αιλαντ.

Ο ΟΗΕ επιδιώκει να προκύψουν όσο το δυνατό περισσότερες συγκλίσεις ώστε οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων της Κύπρου να συμφωνήσουν για τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης. Ο πρόεδρος Χριστόφιας έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί χρονοδιαγράμματα, επιδιαιτησία και σύγκληση διάσκεψης, αν προηγουμένως δεν υπάρξει συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές του προβλήματος. Ο κ. Έρογλου, με χθεσινοβραδινές δηλώσεις του, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Γ.Γ. θα ανακοινώσει την Τετάρτη τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης.

Το σημερινό πρόγραμμα άρχισε με την καθιερωμένη τελετή, με τις χειραψίες και τη φωτογράφηση, όπου αυτή τη φορά συμμετείχαν και οι σύζυγοι των Μπαν Κι-μουν, Δημήτρη Χριστόφια και Ντερβίς Έρογλου, οι οποίες θα έχουν το δικό τους πρόγραμμα σήμερα και αύριο, με κοινό γεύμα, ψώνια στην περιοχή και επίσκεψη στις κυπριακές αίθουσες του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης.

Οι συζητήσεις ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια προγεύματος εργασίας του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, του ειδικού συμβούλου του, των ηγετών των δυο κοινοτήτων και των συνεργατών τους. Ο γγ του ΟΗΕ θα παραμείνει στο χώρο του «Γκρίντρι» και θα παραθέσει σήμερα γεύμα (τοπική ώρα), με τη συμμετοχή όλων. Στη συνέχεια, θα αναχωρήσει για την έδρα του διεθνούς οργανισμού και θα επιστρέψει ξανά αύριο, μετά το μεσημέρι για να λάβει μέρος στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου των συνομιλιών, οι περισσότερες συναντήσεις θα είναι χωριστές μεταξύ των συνεργατών του Γενικού Γραμματέα με τις δυο αντιπροσωπείες, ενώ θα διεξαχθούν και εκ του σύνεγγυς συνομιλίες με τα Ηνωμένα Έθνη να παρουσιάζουν δικές τους ιδέες επί των ζητημάτων διαπραγμάτευσης (κυρίως στα θέματα διακυβέρνησης, περιουσιακού και ιθαγένειας), επιχειρώντας έτσι να επιτύχουν συγκλήσεις στις θέσεις των δυο πλευρών, όπως καταγράφονται στα περιγράμματα λύσης που αναμενόταν να παραδώσουν σήμερα στον Μπα Κι-μουν οι Χριστόφιας και Έρογλου.

Κυπριακή διπλωματική πηγή ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «κομβικό σημείο» της εξέλιξης των συνομιλιών δεν θα αποτελέσει μόνο το γεγονός αν ο κ. Έρογλου επιμένει στις ίδιες θέσεις και αν εξακολουθήσει να αρνείται τα συμφωνηθέντα μεταξύ Χριστόφια και Ταλάτ, αλλά και για το τι θα πράξει ο Μπαν Κι μουν όσο αφορά την άρνηση της τουρκοκυπριακής πλευράς να συζητήσει το εδαφικό και να διασυνδεθεί με το περιουσιακό, όπως και το θέμα των εποίκων. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Γ.Γ. του ΟΗΕ είχε ζητήσει τη διασύνδεση των θεμάτων για να προχωρήσει ο διάλογος.

Σύμφωνα με το μέχρι στιγμής πρόγραμμα, οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν στις 6:00 αύριο το απόγευμα (τοπική ώρα) και στη συνέχεια όλοι τους θα μεταβούν στο Μανχάταν, όπου ο Γ.Γ. ΟΗΕ θα παραθέσει δείπνο.

Την επόμενη μέρα, την Τετάρτη στις 4:30 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, παρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη θα διαβάσει γραπτή δήλωση για τα αποτελέσματα των συνομιλιών, ανακοινώνοντας το επόμενο βήμα.

Διαβάστε

Οι “καταπιεσμένοι” ψευτομουφτήδες της Θράκης στη κηδεία του Ντεκτάς!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε