Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Άρχισαν τα όργανα και στην Κύπρο για το φυσικό αέριο

Καταγγελίες του Διευθυντή Ενέργειας για προσπάθεια φίμωσης του από το προεδρικό μέγαρο και την υπουργό Εμπορίου

Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τα ενεργειακά, το Προεδρικό επιβάλλει φίμωση στο Σόλωνα Κασίνη, τον τεχνοκράτη που χειρίστηκε εν λευκώ και με επιτυχία τόσο τον Ά γύρο αδειοδότησης όσο και τη συμφωνία με τη Noble. Αιτία οι διαφορετικές απόψεις του Διευθυντή Ενέργεια Σόλωνα Κασίνη και κυρίως η εκτίμηση του ότι δεν γίνεται σοβαρή διαχείριση του κρίσιμου θέματος της εξόριξης του φυσικού αερίου τη δεδομένη στιγμή. Στο παρελθόν ο κ. Κασίνης είχε έρθει σε ανοιχτή σύγκρουση τόσο με τον τέως Υπουργό Εμπορίου όσο και με την Κυβέρνηση στην υπόθεση της συμφωνίας με τη Shell, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από το Προεδρικό.
 
Το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις του κ. Κασίνη και της Υπουργού Εμπορίου Πραξούλας Αντωνιάδου έγιναν ακόμη πιο τεταμένες από τη στιγμή που ο κ. Κασίνης άρχισε να εκφράζει ανοιχτά τη θέση του για άμεση έναρξη του Β’ γύρου αδειοδότησης και υλοποίηση της υπουργικής απόφασης του Ιουλίου του 2008. Θεωρεί ότι έτσι θα δημιουργηθεί «ασπίδα συμφερόντων» που θα αποτρέπει τις τουρκικές απειλές αφού πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας και της Γαλλίας θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στις όποιες μεθοδεύσεις της Τουρκίας.
 
Αυτό όμως συγκρούεται με την τακτική της Κυβέρνησης για καθυστέρηση της διαδικασίας με τα υπόλοιπα οικόπεδα, κυρίως λόγω συνομιλιών, αφού κρίνει ότι πιθανή επιτάχυνση της διαδικασίας του δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων θα επιδρούσε αρνητικά στο τραπέζι των συνομιλιών. Επίσης, το περιβάλλον Κασίνη δεν κρύβει τον εκνευρισμό του για την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση και τα άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις υποδομές και τη διαχείριση του Φυσικού Αερίου καθώς και τη μη ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων.
 
Ας σημειωθεί ότι τις καθυστερήσεις διαπίστωσαν και κάκισαν τόσο η ΔΕΦΑ όσο και η ΑΗΚ στην πρόσφατη παρουσία τους στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής.
 
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η οδηγία της Υπουργού Εμπορίου, Πραξούλας Αντωνιάδου, «για απαγόρευση της όποιας δημόσιας εμφάνισης και τοποθέτησης Κασίνη».
 
Ο κ. Κασίνης, μάλιστα, έστειλε επιστολή με βαρείς χαρακτηρισμούς και διαπιστώσεις φωτιά σε Προεδρικό και Υπουργείο Εμπορείου. «35 χρόνια στη δημόσια υπηρεσία δεν με φίμωσε κανένας. Εσείς όχι μόνο με φιμώνεται αλλά με παροπλίζεται. Σε ένα εγχείρημα που η επιστημονική μου κατάρτιση αλλά και πείρα θα έπρεπε να με καθιστούν αναγκαίο…».
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

127 δις κυβικά μέτρα φυσικό αέριο βρήκαν οι Ισραηλινοί!

Η Τουρκία ανακοίνωσε “έρευνες στη Μεσόγειο μαζί με Αίγυπτο”!

ΗΠΑ: Mη δυσαρεστήσουν τους Τούρκους – ‘Iσες αποστάσεις για το οικόπεδο 12

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε