Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Αρχίζουν σήμερα οι απευθείας συνομιλίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων

Αρχίζουν σήμερα οι απευθείας συνομιλίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων
Σήμερα αρχίζουν στις ΗΠΑ οι συνομιλίες ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους. Ο Μπάρακ Ομπάμα κάλεσε τις δύο πλευρές να εκμεταλλευθούν τη συγκυρία.
 

«Οι ηγέτες του Ισραήλ και των Παλαιστινίων πιστεύουν ότι μπορούν να επιτύχουν μία ειρηνευτική συμφωνία εντός ενός έτους» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
 
Οι δηλώσεις Ομπάμα έγιναν μετά τις ξεχωριστές συνομιλίες που είχε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο Λευκό Οίκο, πριν από την επίσημη επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών για το Μεσανατολικό.
 
“Όπως είπα στον κανένα τους σήμερα, αυτή η ευκαιρία μπορεί να μην ξαναδοθεί σύντομα. Δεν μπορούν να την αφήσουν να φύγει”, δήλωσε ο Μπάρακ Ομπάμα.
 
Από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι έχει επέλθει πλέον ο καιρός για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους και εκτίμησε ότι “εντός ενός έτους” είναι εφικτή η επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας για τη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, απηύθηνε έκκληση για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στην περιοχή και καταδίκασε τις τελευταίες επιθέσεις που έγιναν στη Δυτική Όχθη εναντίον Ισραηλινών εποίκων.
 
Μιλώντας σε Ισραηλινούς και Άραβες ηγέτες, και ενώπιον του Αμερικανού προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, ο Αμπάς κάλεσε το Ισραήλ να παγώσει τις εποικιστικές δραστηριότητες στα Παλαιστινιακά Εδάφη και επισήμανε ότι τώρα πλέον έχει επέλθει ο χρόνος για την ειρήνευση.
 
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει στους τρομοκράτες να αποκλείσουν την οδό που οδηγεί στην ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο επισήμανε στη διάρκεια των συνομιλιών με τον πρόεδρο Ομπάμα και την παλαιστινιακή ηγεσία, ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία θα πρέπει να δίνει εγγυήσεις για την ασφάλεια του Ισραήλ.
 
Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας κάλεσε τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να κινηθούν γρήγορα για να ξεπεράσουν τα πιο δύσκολα εμπόδια ώστε να επιτευχθεί μία ειρηνευτική συμφωνία. “Ο χρόνος δεν είναι με την δική μας πλευρά”, προειδοποίησε ο βασιλιάς της Ιορδανίας, επισημαίνοντας ότι για να επιτευχθεί μία συμφωνία σε ένα χρόνο απαιτείται “να μην πάει χαμένη καμία προσπάθεια ως προς τα θέματα του τελικού καθεστώτος”.
 
Στο μεταξύ ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ, κάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να τηρήσει τη δέσμευση για την αναζήτηση μίας ειρηνευτικής συμφωνίας, επισημαίνοντας ότι οι Ισραηλινοί θα πρέπει να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που παρουσιάζεται από την πρωτοβουλία του προέδρου Ομπάμα.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε