Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Αστυνομική επιχείρηση για τις διοξίνες – Φόβοι για αυγά που κατέληξαν στην Ολλανδία

ΦΩΤΟ REUTERS

Επιδρομή σε γραφεία της εταιρίας Harles & Jentzsch, πιθανή πηγή μόλυνσης ζωοτροφών με διοξίνες, επιχείρησε την Τετάρτη η γερμανική αστυνομία, παρουσία και εισαγγελικών λειτουργών.

Καθημερινά αυξάνονται οι φόβοι ότι ίχνη διοξίνης που υπήρχε σε ζωοτροφές μπορεί να εμφανισθούν σε αυγά, πουλερικά και χοιρινό κρέας.

Η εταιρεία Harles & Jentzsch παραδέχθηκε πως παρασκεύαζε λίπη από ένα λιπαρό οξύ που δεν έχει εγκριθεί για να καταναλώνεται από τα ζώα. Άλλοι παρασκευαστές ανέμιξαν το λίπος με κόκκους δημητριακών και πούλησαν το προϊόν σε αγροκτήματα.

Το γερμανικό υπουργείο Γεωργίας παραδέχθηκε ότι αυγά που μπορεί να είχαν μολυνθεί από διοξίνη παραδόθηκαν το Δεκέμβριο στην Ολλανδία. Συνολικά ως 3.000 τόνοι λιπών διατροφής μολυσμένοι με διοξίνη παραδόθηκαν σε 25 παραγωγούς ζωοτροφών σε πέντε γερμανικά κρατίδια, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας.

Τα λίπη αυτά δεν πουλήθηκαν στο εξωτερικό, όμως περίπου 136.000 αυγά προερχόμενα από ένα εκτροφείο που είχε χρησιμοποιήσει μολυσμένες ζωοτροφές, παραδόθηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου στο Μπάρνεφελντ, στην Ολλανδία, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας ότι η εταιρεία που τα παρέλαβε έχει ειδοποιηθεί.

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημερώθηκε. Απ’ όσα γνωρίζουμε, δεν υπήρξαν παραδόσεις σε άλλες χώρες”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Χόλγκερ Άιχελε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε