Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Άσυλο έδωσε η Μόσχα σε στενό συνεργάτη του Μιλόσεβιτς

Η Μόσχα έχει δώσει πολιτικό άσυλο στη χήρα του Μιλόσεβιτς, Μίρα Μάρκοβιτς και στο γιό τους, Μάρκο

Πολιτικό άσυλο σε δισεκατομμυριούχο σέρβο επιχειρηματία, ο οποίος θεωρείται εκ των πλέον σημαντικών χρηματοδοτών του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και καταζητείται από την Interpol, παραχώρησε η Ρωσία, όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα Blic του Βελιγραδίου.

Πρόκειται για τον Μπογκολιουμπ Κάριτς, ο οποίος φέρεται να έκανε την τεράστια περιουσία του υπό την προστασία του ισχυρού άνδρα του καθεστώτος και θεωρείται ύποπτος για κατάχρηση 40 εκ. ευρώ από ένα κοινό επιχειρηματικό σχήμα με την κυβέρνηση.

Ο Κάριτς, ο οποίος εγκατέλειψε τη Σερβία, μετά από την απαγγελία σε βάρος του κατηγοριών για κατάχρηση εξουσίας, είχε υπηρετήσει ως υπουργός στις κυβερνήσεις του Μιλόσεβιτς και ήταν υποψήφιος πρόεδρος της χώρας, το 2004. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται πηγές του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο Βελιγράδι, είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Ρωσία από τον Ιανουάριο του 2008.

Ο γνωστός επιχειρηματίας, δεν είναι η πρώτη διαπρεπής προσωπικότητα της περιόδου Μιλόσεβιτς, που αναζητά κρατική προστασία στη Ρωσία.

Η Μόσχα έχει δώσει πολιτικό άσυλο στη χήρα του Μιλόσεβιτς, Μίρα Μάρκοβιτς και στο γιό τους, Μάρκο, οι οποίοι καταζητούνται για συνέργια σε εγκλήματα από κατάχρηση εξουσίας έως φόνο.

Οι εισαγγελικές αρχές έχουν ασκήσει διώξεις εναντίον του Κάριτς, εν μέσω υποψιών ότι προκάλεσε βλάβη στο κράτος στην υπόθεση της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Mobtel, στην οποία ο Κάριτς είχε το 51% και η σερβική κυβέρνηση το υπόλοιπο 49%,,

Η Mobtel ήταν μία από τις εταιρείες της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας των αδελφών Κάριτς, η οποία έχει περιουσιακά στοιχεία δισεκατομμυρίων στη Σερβία, την ευρύτερη περιοχή αλλά και στη Ρωσία.

Στη Σερβία, η Ρωσία θεωρείται ως ο πλησιέστερος σύμμαχος επειδή έχει υποστηρίξει το Βελιγράδι στην εκστρατεία κατά της αναγνώρισης του Κοσόβου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε