Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Αθώα η μητέρα που έκανε ευθανασία στην κόρη της

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Οι ένορκοι έκριναν αθώα την μητέρα που βοήθησε την κόρη της να αυτοκτονήσει, αφού έπασχε για χρόνια από ανίατη ασθένεια και ήθελε να αυτοκτονήσει.

Στο προσκήνιο έχει επανέλθει το θέμα της ευθανασίας σε περιπτώσεις ασθενών που πάσχουν από ανίατες ασθένειες στην Βρετανία, με αφορμή το δράμα και τη δικαστική περιπέτεια της Kay Gilderdale που αποφάσισε να βοηθήσει την κόρη της Lynn να πεθάνει. 

Η 31χρονη Lynn στα 14 διαγνώστηκε με ανίατη ασθένεια που την καθήλωσε στο κρεβάτι και της προκαλούσε αφόρητους πόνους. Ζητούσε επίμονα από την μητέρα της Kay να την βοηθήσει να αυτοκτονήσει, ενώ και στο παρελθόν το είχε προσπαθήσει μόνη της. 

Στην αρχή η Kay, πρώην νοσοκόμα αρνήθηκε αλλά στη συνέχεια η κόρη της επέμενε: “Θέλω ο πόνος να φύγει. Δεν θέλω να συνεχίσω” της είπε.

Η κοπέλα έκανε μία ένεση μορφίνης στον εαυτό της αλλά ο πόνος της δεν πέρασε και ζήτησε από την μητέρα της και άλλα ηρεμιστικά, τα οποία της χορήγησε. Ωστόσο οι γιατροί δεν μπόρεσαν να διαπιστώσουν αν η ένεση μορφίνης ή η ένεση της μητέρας σκότωσε την Lynn.

Έτσι η μητέρα της δικάστηκε με την κατηγορία της απόπειρας δολοφονίας και δεν αρνήθηκε ότι βοήθησε την κόρη της να πεθάνει, μετά από 17 χρόνια που υπέφερε καθηλωμένη. Οι ένορκοι τελικά την δικαίωσαν και την έκριναν αθώα.

Ο δικαστής Justine Bean μετά την ανακοίνωση της απόφασης είπε ότι συνήθως δεν σχολιάζει τα αποτελέσματα μίας δίκης αλλά αυτήν την φορά πρόκειται για μία “απόφαση που δείχνει την κοινή λογική, την εντιμότητα και την ανθρωπιά γι’ αυτό και σε τέτοιες δίκες είναι σημαντικοί οι ένορκοι”.

Παράλληλα η ιστορία της Kay πυροδότησε εκ νέου τον διάλογο αλλά και το ηθικό δίλημμα για την ευθανασία και τους λεγόμενους “φόνους ελέους” σε ασθενείς με βαριές αρρώστιες. Η κοινή γνώμη στέκεται στο πλευρό της μητέρας και υποστηρίζει το δικαίωμα του ανθρώπου σε μία αξιοπρεπή ζωή, που συνεπάγεται έναν αξιοπρεπή θάνατο, ενώ νομικοί και επιστήμονες είναι κάθετα αντίθετοι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε