Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Αθώος για τις υποκλοπές ο πρώην της Σκ.Γιάρντ – Ερευνα όμως για βοηθό του

Ο πρώην αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ Πολ Στίβενσον, που παραιτήθηκε τον Ιούλιο μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου τηλεφωνικών υποκλοπών, αθωώθηκε σήμερα από την Επιτροπή Ελέγχου της αστυνομίας, όμως θα ξεκινήσει ξεχωριστή έρευνα εις βάρος ενός από τους βοηθούς του.

Η Ανεξάρτητη Επιτροπή Παραπόνων της Αστυνομίας ερευνούσε τη σχέση πολλών ανώτερων αξιωματικών της Σκότλαντ Γιαρντ με τον όμιλο Μέρντοκ και το ρόλο τους στην έρευνα για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών στο οποίο εμπλέκεται η εφημερίδα ταμπλόιντ News of the World του πολυεκατομμυριούχου Ρούπερτ Μέρντοκ.

Σήμερα η Επιτροπή της αστυνομίας αποφάσισε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για επιλήψιμη συμπεριφορά από τη μεριά του Πολ Στίβενσον, αν και θεωρείται υπεύθυνος για τους υφισταμένους του, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο Τζον Γέιτς ο οποίος το 2009 πήρε “τη λανθασμένη απόφαση” να μην ξεκινήσει και πάλι έρευνα για τις υποκλοπές παρά τις νέες αποκαλύψεις για το εύρος τους.

Ο Στίβενσον και ο Γέιτς, που είναι επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, παραιτήθηκαν πριν περίπου ένα μήνα μετά την αποκάλυψη ότι η Σκότλαντ Γιαρντ είχε προσλάβει το 2009 ως σύμβουλο δημοσίων σχέσεων τον Νιλ Ουόλις, πρώην αναπληρωτή διευθυντή σύνταξης της News of the World.

Τόσο ο Στίβενσον, όσο και ο Γέιτς είχαν αρνηθεί κατηγορηματικά ότι γνώριζαν κάτι σχετικά με την πιθανή εμπλοκή του Ουόλις στο σκάνδαλο.

Ο Ουόλις παρέμεινε στη θέση του συμβούλου για 11 μήνες, την ώρα που ο Γέιτς έκρινε ότι δεν είναι σκόπιμο να ανοίξει εκ νέου μία έρευνα για τις τηλεφωνικές υποκλοπές που είχε φτάσει σε αδιέξοδο το 2006. Παρόλα αυτά η “λανθασμένη απόφαση” του Γέιτς δεν θεωρήθηκε παράπτωμα από την επιτροπή της αστυνομίας.

Αντίθετα η Επιτροπή αποφάσισε να ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες η κόρη του Νιλ Ουάλις, Έιμι Ουάλις, προσελήφθη από την Σκότλαντ Γιαρντ έπειτα από προτροπή του Γέιτς.

Η Ανεξάρτητη Επιτροπή Παραπόνων της Αστυνομίας εξακολουθεί να ερευνά τρία σημεία: την πρόσληψη του Ουάλις, την πρόσληψη της κόρης του και τις κατηγορίες για διαφθορά αστυνομικών που φέρονται ότι πρόσφεραν πληροφορίες στην ταμπλόιντ εφημερίδα με αντάλλαγμα χρηματικά ποσά.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε