Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Αθώος μέσα από το σιδερένιο κλουβί δήλωσε ο Μουμπάρακ – Στις 15/8 συνεχίζεται η δίκη του

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Με τη λευκή στολή της φυλακής, ξαπλωμένος σε ένα φορείο, ανήμπορος, ο Χόσνι Μουμπάρακ οδηγήθηκε στο δικαστήριο, χωρίς να θυμίζει σε τίποτα τον άνδρα που επί 30 χρόνια κυβερνούσε την Αίγυπτο.

Μοιάζει σαν να πρόκειται για τη στιγμή της μεγάλης εκδίκησης. Σε δημόσια θέα, ο άλλοτε πανίσχυρος πρόεδρος της Αιγύπτου βρέθηκε μέσα σε ένα σιδερένιο κλουβί, πάνω σε ένα φορείο και δικάζεται για το θάνατο 850 και πλέον διαδηλωτών της εξέγερσης του περασμένου Ιανουαρίου αλλά και για διαφθορά κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

Μαζί του, στο εδώλιο του κατηγορούμενου κάθονται οι δυο γιοι του, Αλάα και Γκαμάλ, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Χαμπίμπ ελ Άντλι και έξι ανώτεροι αξιωματικοί της αστυνομίας. Η δίκη του Μουμπάρακ και των γιών του θα συνεχιστεί στις 15 Αυγούστου, αποφάσισε το δικαστήριο, ολοκληρώνοντας τις εργασίες της πρώτης μέρας. Έως τότε, θα νοσηλεύεται φρουρούμενος στο Διεθνές Ιατρικό Κέντρο, κοντά στο Κάιρο.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Άχμεντ Ρεφάατ συμφώνησε επίσης με το αίτημα της υπεράσπισης να παρακολουθεί τον πρώην πρόεδρο ένας ογκολόγος “κάθε φορά που θα απαιτείται κάτι τέτοιο”.
"Κρεμάστε τον" ζητάει το πλήθος που έχει συγκεντρωθεί έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου
Μέσα από το σιδερένιο του κλουβί, ο Μουμπάρακ δήλωσε αθώος και αρνήθηκε τις κατηγορίες που του απήγγειλε ο εισαγγελέας. Εκτός από τις κατηγορίες για το ρόλο του στη δολοφονία διαδηλωτών, αλλά και για το ότι επέτρεψε στον πρώην υπουργό Εσωτερικών να γίνει χρήση πραγματικών πυρών εναντίον τους, ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου κατηγορείται για διαφθορά και για διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

«Ο Μουμπάρακ είχε την πρόθεση να σκοτώσει διαδηλωτές σε διάφορες επαρχίες στις οποίες πραγματοποιήθηκαν ειρηνικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις», δήλωσε ο εισαγγελέας της έδρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δολοφονίες διατάχθηκαν στη διάρκεια του 18ήμερου κινήματος διαμαρτυρίας που οδήγησε στην αποπομπή του Μουμπάρακ από την εξουσία και στη διάρκεια της περιόδου από το 2000 ως το 2010.
Χιλιάδες κόσμος παρακολουθεί τη δίκη από γιγαντοοθόνη
Ο εισαγγελέας κατηγόρησε επίσης τον Μουμπάρακ ότι επέτρεψε στον πρώην υπουργό Εσωτερικών Χαμπίμπ αλ Άντλι να γίνει χρήση πραγματικών πυρών κατά των διαδηλωτών.

Εκτός από τον Μουμπάρακ και οι δυο γιοι του, που κρατούσαν αντίτυπα του Κορανίου, αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τούς απαγγέλθηκαν.
Η άλλη πλευρά...
Ένας από τους δικηγόρους των οικογενειών των διαδηλωτών που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της εξέγερσης, κατηγόρησε τον Χόσνι Μουμπάρακ πως διέταξε τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Χαμπίμπ ελ Άντλι να σκοτώσει τους διαδηλωτές και ζήτησε την εκτέλεσή του.

Το ίδιο ζητούν και χιλιάδες Αιγύπτιοι που συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της στρατιωτικής Ακαδημίας του Καΐρου, όπου σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα ξεκίνησε η δίκη του Χόσνι Μουμπάρακ. «Κρεμάστε τον» ζητά επιτακτικά το πλήθος και είναι πολλοί εκείνοι που κρατούν στα χέρια τους κρεμάλες και τη φωτογραφία του πρώην προέδρου.

Η δίκη μεταδόθηκε απευθείας σε γιγαντοοθόνες.

Τόσο εντός όσο και εκτός της αίθουσας, δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης. Τουλάχιστον 61 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του Χόσνι Μουμπάρακ, έξω από το κτίριο όπου δικάζεται.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές 50 άτομα δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες έξω από την Ακαδημία της Αστυνομίας όπου διεξάγεται η δίκη ενώ άλλοι 11 τραυματίες μεταφέρθηκαν σε κοντινά νοσοκομεία.

Πολλά ασθενοφόρα παραμένουν σταθμευμένα έξω από το κτίριο ενώ δεκάδες αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί προκειμένου να αποτρέψουν νέες συγκρούσεις.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: REUTERS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με φορείο ο Μουμπάρακ στο δικαστήριο! φωτο και βίντεο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε