Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Αθώος ο ντε Βιλπέν για συκοφάντηση του Σαρκοζί

Το Εφετείο του Παρισιού επικύρωσε σήμερα την πρωτόδικη απόφαση απαλλαγής του πρώην πρωθυπουργού Ντομινίκ ντε Βιλπέν και πολιτικού εχθρού του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος κατηγορήθηκε για “συκοφαντική δυσφήμιση” σε βάρος του σημερινού γάλλου προέδρου.

Ο ντε Βιλπέν είχε κατηγορηθεί από τον Σαρκοζί πως προσπάθησε να τον εμπλέξει στο σκάνδαλο Clearstream κατά τη διάρκεια της προεκλογικής κούρσας του 2007, ενώ γνώριζε ότι η όλη υπόθεση ήταν απάτη. Το σκάνδαλο ξέσπασε το 2004 όταν το όνομα του τότε υπουργού Εσωτερικών, Σαρκοζί, βρέθηκε σε μια λίστα μαζί με επιχειρηματίες που τους εμφάνιζε να διατηρούν μυστικούς λογαριασμούς σε χρηματοπιστωτικό οργανισμό του Λουξεμβούργου. Παρά το γεγονός ότι η γαλλική δικαιοσύνη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι λίστες αυτές ήταν πλαστές, ο ντε Βιλπέν φέρεται να διέταξε δύο φορές μυστική έρευνα για την εμπλοκή του Σαρκοζί στην υπόθεση.
 
Τον Μάιο, η γενική εισαγγελία είχε ζητήσει την ποινή φυλάκισης 15 μηνών για τον ντε Βιλπέν.
 
Ο ντε Βιλπέν περίμενε την απόφαση του εφετείου για να επιβεβαιώσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2012. Ο Σαρκοζί επίσης αναμένεται να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία.
 
“Βγήκα από αυτή την δοκιμασία ακόμη πιο δυνατός από πριν και ακόμη πιο αποφασισμένος να υπηρετήσω τους γάλλους συμπατριώτες μου,” δήλωσε ο ντε Βιλπέν στους δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας.
 
Ο ντε Βιλπέν ήταν πρωθυπουργός από το 2005 ως το 2007 επί προεδρίας Ζακ Σιράκ.
 
Κατά τη δεύτερη προεδρική θητεία του Ζακ Σιράκ — επί πρωθυπουργίας Ραφαρέν– του δόθηκε το Υπουργείο Εξωτερικών, στο οποίο παρέμεινε επί δυο χρόνια μέχρι τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης του 2004 οπότε και διαδέχθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών τον Νικολά Σαρκοζί.
 
Πριν από λίγες μέρες, ένας γαλλο-λιβανέζος δικηγόρος, ο Ρομπέρ Μπουρζί, κατήγγειλε ότι τόσο ο Σιράκ όσο και ο ντε Βιλπέν έλαβαν από αφρικανούς ηγέτες 20 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά για να χρηματοδοτήσουν μερικώς τις προεκλογικές εκστρατείες τους.
 
Ο Μπουρζί, πρώην σύμβουλος του Σιράκ σε θέματα Αφρικής, είπε ότι παρέδωσε ο ίδιος βαλίτσες με μετρητά στον Σιράκ και στον ντε Βιλπέν από τους ηγέτες της Ακτής Ελεφαντοστού, της Σενεγάλης, της Γκαμπόν, της Μπουρκίνα Φάσο και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό κατά το διάστημα 1995-2005.
 
Ο ντε Βιλπέν δήλωσε ότι θα καταθέσει μήνυση κατά του δικηγόρου για συκοφαντία.
 
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε