Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Avanti Popolo φωνάζουν στον Σίλβιο οι φοιτητές!

Μαχητικές διαδηλώσεις των ιταλών φοιτητών ενάντια στη λιτότητα και στις απολύσεις καθηγητών.

Μετά την Αγγλία και τη Γαλλία, χθες ήταν η σειρά των ιταλών φοιτητών να διαδηλώσουν μαζικά ενάντια στις περικοπές κοινωνικών δαπανών και τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία των πανεπιστημίων. Δεκάδες χιλιάδες νεαροί κατέβηκαν χθες στους δρόμους της Ρώμης, αλλά και άλλων μεγάλων ιταλικών πόλεων, όπως το Μιλάνο, η Φλωρεντία και το Παλέρμο, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στην πολιτική της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι .
 
Με κεντρικό σύνθημα «Ποιο μέλλον μέσα από τα ερείπια;» περισσότερες από εκατό διαδηλώσεις οργανώθηκαν σε όλη την Ιταλία- μεταξύ των οποίων και αυτή που πραγματοποιήθηκε στη μαρτυρική Λ΄Ακουιλα, την πόλη που ισοπεδώθηκε από τον σεισμό του Απριλίου του 2009, όταν περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Απέναντι στην εντεινόμενη οικονομική κρίση, η ιταλική κυβέρνηση σπεύδει να υιοθετήσει νέα δέσμη μέτρων λιτότητας, με στόχο να εξοικονομήσει 13 δισ. ευρώ. Και μια από τις αναμενόμενες συνέπειες των περικοπών θα είναι η μείωση κατά 130.000 των θέσεων εργασίας στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ως το 2013.
 
Η μεταρρύθμιση στα ιταλικά πανεπιστήμια προβλέπει κυρίως τη συγχώνευση των μικρότερων ιδρυμάτων, την είσοδο στα Διοικητικά Συμβούλια των ανωτάτων ιδρυμάτων ειδικών εκτός του ακαδημαϊκού χώρου και τη μείωση της θητείας των πρυτάνεων. Οι πολέμιοί της υποστηρίζουν ότι αυτή η μεταρρύθμιση αποσκοπεί κυρίως στην περιστολή των δαπανών, μέσω της μη ανανέωσης των συμβολαίων ορισμένου χρόνου δεκάδων χιλιάδων ερευνητών.
 
Στη Ρώμη η διαδήλωση ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα με προορισμό την πλατεία Ναβόνα. Στο Παλέρμο οι διαδηλωτές (7.000 σύμφωνα με τους οργανωτές) είχαν κα λύψει τα πρόσωπά τους με λευκές μάσκες. Μετά το πέρας της κινητοποίησης οι φοιτητές εισέβαλαν στην Πρυτανεία για να διαμαρτυρηθούν για τη μείωση κατά 90% των επιχορηγήσεων για τις σπουδές.
 
Στη Φλωρεντία περίπου 5.000 άτομα, σύμφωνα με τις οργανώσεις (σε 2.500 τους υπολογίζει η Αστυνομία), συμμετείχαν στην πορεία κρατώντας επιγραφές με το σύνθημα: «Δημόσιο Πανεπιστήμιοστην εντατική». Στο Μιλάνο οι προθήκες μιας τράπεζας καταστράφηκαν από επίθεση κουκουλοφόρων νεαρών, ενώ πολλά καταστήματα και τράπεζες καλύφθηκαν με γκραφίτι.
 
Η υπουργός Παιδείας Μαριαστέλα Τζελμίνι επεχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία των διαδηλώσεων, τονίζοντας ότι «αντανακλούν τα παλιά συνθήματα εκείνων που επιθυμούν να διατηρήσουν αναλλοίωτο το κατεστημένο καθεστώς, εκείνων που εξαρχής είναι ενάντιοι σε κάθε είδους αλλαγή».
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε