Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Αβέβαιη η επανεκλογή του Ομπάμα το 2012

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση μόνο το 39% των ανδρών θεωρούν ότι ο Ομπάμα αξίζει να επανεκλεγεί στην προεδρία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα αντιμετωπίζει αβέβαιες προοπτικές για την επανεκλογή του το 2012, καθώς αρκετοί ψηφοφόροι είναι επιφυλακτικοί για το κατά πόσο αξίζει μία δεύτερη θητεία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το πανεπιστήμιο Quinnipiac.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 49%, έναντι 43%, απάντησαν ότι ο Ομπάμα δεν αξίζει δεύτερη θητεία στο Λευκό Οίκο και εάν διεκδικούσε την επανεκλογή του με αντιπάλους τον Μιτ Ρόμνι ή τον Μάικ Χάκαμπι, από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, θα ξεκινούσε την προεκλογική εκστρατεία με μηδενική διαφορά από τα στελέχη των ρεπουμπλικανών. Συγκεκριμένα, με αντίπαλο τον Ρόμνι, τα ποσοστά είναι 45% για τον ρεπουμπλικανό και 44% για τον Ομπάμα και με αντίπαλο τον Χάκαμπι, η εικόνα αντιστρέφεται: 46% για τον Ομπάμα και 44% για τον Χάκαμπι.

Ωστόσο ο Ομπάμα θα είχε μια σχετικά πιο εύκολη προεκλογική εκστρατεία με αντίπαλο τη Σάρα Πέιλιν, αφού το προβάδισμα του σημερινού ενοίκου του Λευκού Οίκου είναι με ποσοστό 48% έναντι 40% της ρεπουμπλικανής πολιτικού.

Πάντως στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, η υποστήριξη προς τον Ομπάμα είναι υψηλή. Σε ποσοστό 64% (έναντι 24%) οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι δεν θα ήθελαν να υπάρξει άλλο στέλεχος του κόμματος που θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψηφίου προέδρου το 2012.

“Η βάση των Δημοκρατικών παραμένει στο πλευρό του Ομπάμα όταν τίθεται θέμα επανεκλογής, αλλά η αδυναμία του μεταξύ των ανεξάρτητων ψηφοφόρων, καθιστά αβέβαιες τις προοπτικές του στις εκλογές του 2012”, δήλωσε ο Πίτερ Μπράουν, βοηθός διευθυντής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων του Πανεπιστημίου Quinnipiac.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση μόνο το 39% των ανδρών, το 34% των λευκών, το 35% των ανεξάρτητων και το 38% των ψηφοφόρων ηλικίας άνω των 35 ετών, θεωρούν ότι ο Ομπάμα αξίζει να επανεκλεγεί στην προεδρία.

Πάντως, όπως παρατηρεί ο Πίτερ Μπράουν, “το καλύτερο για τον Ομπάμα είναι ότι όταν τίθεται θέμα επανεκλογής, αυτή τη στιγμή οι Ρεπουμπλικανοί δεν έχουν έναν υποψήφιο που να είναι συγχρόνως αναγνωρίσιμος σε πανεθνικό επίπεδο και συμπαθής στην πλειοψηφία των ψηφοφόρων”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε