Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Αύξησαν σε μια νύχτα κατά 400% τις τιμές στα καύσιμα

REUTERS
Όχι 5% ούτε 10% αλλά 400% ήταν η αύξηση στις τιμές καυσίμων και βασικών αγαθών που προχώρησε η κυβέρνηση Αχμαντινετζάντ.
Οι Δυνάµεις Ασφαλείας του Ιράν τέθηκαν σε επιφυλακή καθώς η κυβέρνηση φοβάται ταραχές µετά τις τεράστιες αυξήσεις µέσα σε µια νύχτα στις τιµές καυσίµων καιβασικών αγαθών. Τα προβλήµατα πληθαίνουν για τον πρόεδρο Αχµαντινετζάντ καθώς ο µέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών του ασκεί δριµεία κριτική.
 
Ισχυρές οµάδες αστυνοµικών φρουρούν τα κεντρικά σηµεία της Τεχεράνης, καθώς η κυβέρνηση φοβάται ότι ο κόσµος θα εξεγερθεί µετά τον τερµατισµό των επιδοτήσεων στα καύσιµα και σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης, γεγονός που επιφέρει µεγάλες αυξήσεις στις τιµές τους. Η κυβέρνηση προχώρησε στην περικοπή των επιδοτήσεων προκειµένου να χαλαρώσουν οι πιέσεις στην οικονοµία από τις διεθνείς κυρώσεις. Κι έτσι οι αυτοκινητιστές ξύπνησαν χθες και χρειάζονταν τετραπλάσια χρήµατα για να γεµίσουν τα ντεπόζιτά τους – χωρίς να µπορούν να αυξήσουν τις τιµές τους – σε µια από τιςµεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του κόσµου.
 
Τώρα κάθε αυτοκίνητο θα µπορεί να καταναλώνει έως 60λίτρα καυσίµου µηνιαίως στην επιδοτούµενη τιµή των 40 σεντς ανά λίτρο από 10 σεντς που ήταν πρωτύτερα.
 
Το βράδυ του Σαββάτου ο πρόεδρος Αχµαντινετζάντ ανακοίνωσε την περικοπή των επιδοµάτων, η οποία ισχύει από τα µεσάνυχτα. Υπολογίζεται ότι οι επιδοτήσεις – σε καύσιµα, νερό, ηλεκτρικό ρεύµα, ψωµί και άλλα είδη – κόστιζαν στο Ιράν περίπου 100 δισεκατοµµύρια δολάρια ετησίως. Ως αντιστάθµισµα των περικοπών, η κυβέρνηση θα χορηγήσει 800.000 ριάλ (περίπου 80 δολάρια) ανά άτοµο τους επόµενους δύο µήνες. Οι οικονοµολόγοι πιστεύουν ότι οι περικοπές θα αναζωπυρώσουν τον πληθωρισµό, ο οποίος ήδη ξεπερνά το 20%.
 
Πάντως, σε αντίθεση µε τα όσα συνέβησαν το 2007, όταν είχαν ξεσπάσει σοβαρά επεισόδια και είχαν πυρποληθεί πολλά πρατήρια από τους µαινόµενους διαδηλωτές, αυτήν τη φορά τα πράγµατα µοιάζουν ήρεµα. Πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν το ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει στις περικοπές δείχνει πως η οικονοµίατου Ιράν υποφέρει από τις διεθνείς πιέσεις, γεγονός που ίσως οδηγήσει τον πρόεδρο Αχµαντινετζάντ σε κάποιους συµβιβασµούς.
 
Ο ιρανός πρόεδρος φαίνεται να αντιµετωπίζει έντονη κριτική από το εσωτερικό της ηγεσίας, καθώς ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μανουσέχρ Μοτακί χαρακτήρισε την ξαφνική αποµάκρυνσή του την περασµένη εβδοµάδα, την ώρα που πραγµατοποιούσε επίσηµο ταξίδι στη Σενεγάλη, ως «αντι-ισλαµική, µη διπλωµατική και προσβλητική». Ο Μοτακί δήλωσε ότι δεν είχε ιδέα για την παύση του όταν ο πρόεδρος Αχµαντινετζάντ την ανακοίνωσε και έβαλε στη θέση του τον µέχρι τώρα υπεύθυνο για το πυρηνικό πρόγραµµα της χώρας Αλί Ακµπάρ Σαλεχί. Ο µέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών είναι άλλος ένας από τα κυβερνητικά µέλη του Κοινοβουλίου που αντιτίθενται στην πολιτική του Αχµαντινετζάντ.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε