Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Αύξηση πέντε ευρώ στα επιδόματα των ανέργων αποφάσισε η Μέρκελ

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση στη Γερμανία συμφώνησε να αυξήσει τα επιδόματα προνοίας για τους μακροχρόνια ανέργους στο ανώτατο ποσό των 364 ευρώ το μήνα, μία αύξηση πέντε ευρώ.

Το επίδομα δεν θα περιλαμβάνει πλέον χρήματα για αλκοόλ και καπνό, όπως προέβλεπαν οι προτάσεις της υπουργού Εργασίας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν. Από την άλλη, ο υπολογισμός του επιδόματος καλύπτει τώρα το κόστος της πρόσβασης στο διαδίκτυο και ένα τριμηνιαίο ποσό για επισκέψεις γιατρού. “Βρήκαμε μία δίκαιη λύση”, δήλωσε για την απόφαση η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. “Έχουμε κάνει ένα πολύ, πολύ μεγάλο βήμα εδώ”.

Ωστόσο, αντιπολιτευόμενα κόμματα, συνδικάτα και οργανώσεις κοινωνικής πρόνοιας εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την πολύ μικρή αύξηση και κατηγόρησαν τον κυβερνητικό συνασπισμό ότι ικανοποιεί τα συμφέροντα των επιχειρηματιών. “Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια αξίζει περισσότερο από πέντε ευρώ”, δήλωσε η Ρενάτε Κούναστ του Κόμματος των Πρασίνων.

Η αύξηση ήταν μικρότερη της αναμενόμενης: μία ενίσχυση περίπου δέκα ευρώ συζητιόταν ακόμη την προηγουμένη από τον συνασπισμό των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP). Το φιλο-επιχειρηματικό FDP αδημονεί να εξασφαλίσει ότι τα μέτρα θα ενθαρρύνουν τους λήπτες μακροχρόνιων επιδομάτων προνοίας να επιστρέψουν στη δουλειά.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε