Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Αυστηρότερους ελέγχους στις οικονομίες της Ευρωζώνης

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βολφγκαν Σόιμπλε. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βολφγκαν Σόιμπλε. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάσσεται υπέρ της ισχυρότερης ενοποίησης μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης

 

και της πιο αυστηρής επιτήρησης των οικονομιών των κρατών-μελών για να προστατευθεί η νομισματική ένωση από περαιτέρω κρίσεις.
 
Σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στους Financial Times, ο Σόιμπλε αναφέρει ότι η νομισματική ένωση της Ευρώπης βρίσκεται σε κρίσιμη περίοδο και πρέπει να γίνουν βήματα για να προστατευθεί από μία νέα κρίση.
 
“Οι συνέπειες της κρίσης γίνονται περισσότερο ορατές, οι αγορές εργασίας σε ορισμένες χώρες εξασθενούν και το δημόσιο χρέος σχεδόν παντού είναι πέρα από τα επιτρεπτά όρια. Υπάρχει μόνον ένας τρόπος δράσης: όλα τα μέλη της Ευρωζώνης πρέπει να επιστρέψουν στην εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης, το ταχύτερο δυνατό”, γράφει ο Σόιμπλε στο άρθρο του.
 
“Ο συντονισμός μεταξύ των μελών του Ευρώ πρέπει να έχει περισσότερες προοπτικές, τα μέλη πρέπει να πάρουν μέρος ενεργά στη διαμόρφωση της πολιτικής των άλλων μελών”, προσθέτει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στο άρθρο του.
 
Ο Ιβ Μέρσχ, μέλος της διοίκησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και κεντρικός τραπεζίτης του Λουξεμβούργου, κατέστησε χθες σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα παράσχει έκτακτη χρηματοδότηση σε χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα.
 
Ο Σόιμπλε αναφέρει στο άρθρο του ότι η οποιαδήποτε βοήθεια παρασχεθεί θα πρέπει να διέπεται από αυστηρούς όρους, αλλά παράλληλα πρέπει να ενισχυθεί η δυνατότητα της ΕΕ να λύνει τα προβλήματα στην Ευρωζώνη χωρίς της βοήθεια του ΔΝΤ.
 
“Η προοπτική επείγουσας βοήθειας που θα συνδέεται με σκληρές διορθωτικές ενέργειες στην οικονομική πολιτική, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των χρηματαγορών, θα αποτρέψει την εμβάθυνση της κρίσης και θα αποτρέψει μέλη της Ευρωζώνης από το να καταφεύγουν στο μέλλον στο ΔΝΤ”, γράφει ο Σόιμπλε στους Financial Times.
 
Εκτιμά επίσης ότι η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία θα πρέπει να έχει αυξημένες αρμοδιότητες ώστε να μπορεί να ελέγχει τα οικονομικά στοιχεία στα κράτη-μέλη. “Εάν επιτύχουμε να φέρουμε τις οικονομικές πολιτικές των κρατών-μελών στην ορθή κατεύθυνση, η κρίση θα μας έχει δώσει μία ευκαιρία για βελτίωση”, προσθέτει ο Σόιμπλε στο άρθρο του.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε