Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Αυστρία: Πολιτικός καταδικάστηκε σε φυλάκιση για δωροληψία

Αυστρία: Πολιτικός καταδικάστηκε σε φυλάκιση για δωροληψία

Πρόκειται για τον αναπληρωτή κυβερνήτη του κρατιδίου της Καρινθίας, και τοπικό αρχηγό του ακροδεξιού και εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Ούβε Σόιχ.

Συγκερκιμένα, ο Σόιχ καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης επτά μηνών χωρίς αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 150.000 ευρώ για υπόθεση δωροληψίας, από το ομόσπονδο δικαστήριο της Κλάγκενφουρτ, πρωτεύουσας του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου της Καρινθίας.

Με την ίδια κατηγορία, ο Σόιχ είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 18 μηνών, από τους οποίους οι έξι χωρίς αναστολή, τον Αύγουστο του 2011, αλλά η ποινή δεν εκτελέστηκε λόγω διαδικαστικών παραλείψεων στη διάρκεια της δίκης.

Εναντίον της σημερινής απόφασης του δικαστηρίου αναμένεται να κατατεθεί έφεση από τον συνήγορό του, στέλεχος του Κόμματος των Ελευθέρων, Ντίτερ Μπέμντορφερ, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ με τον ακροδεξιό Γιεργκ Χάιντερ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς, που στηρίχτηκε σε μαγνητοφωνημένη συνομιλία του κατηγορούμενου με άλλο κομματικό στέλεχος των Ελευθέρων, ο Σόιχ είχε υποσχεθεί από την κυβερνητική του θέση τον Ιούνιο του 2009, την απόδοση της αυστριακής υπηκοότητας σε Ρώσο υποψήφιο επενδυτή στην Καρινθία, με αντάλλαγμα τη χρηματοδότηση του κόμματός του.

Σε περίπτωση εκτέλεσης της απόφασης του δικαστηρίου, ο Σόιχ θα οδηγηθεί για επτά μήνες στις φυλακές ενώ θα εκπέσει αυτόματα από το αξίωμα του αναπληρωτή κυβερνήτη στην τοπική κυβέρνηση της Καρινθίας, που υπήρξε επί δεκαετίες προπύργιο του γνωστότερου Αυστριακού ακροδεξιού ηγέτη, του (εκλιπόντα τον Οκτώβριο του 2008) Χάιντερ.

Εκπρόσωπος του Κόμματος των Ελευθέρων, που είναι το μεγαλύτερο της αυστριακής αντιπολίτευσης, αρνήθηκε να σχολιάσει την σημερινή απόφαση του δικαστηρίου, ενώ στις πρώτες αντιδράσεις τους τόσο το κυβερνών στην Αυστρία Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, όσο και το Κόμμα των Πρασίνων της αντιπολίτευσης, ζήτησαν την άμεση παραίτηση του καταδικασθέντα ακροδεξιού αξιωματούχου.

Σε αντίθεση με τη σημερινή μετριοπαθή αντίδραση του εκπροσώπου των Ελευθέρων η ηγεσία του κόμματος είχε αντιδράσει δριμύτατα στην πρώτη καταδίκη του Σόιχ πριν από σχεδόν ένα χρόνο και ο αρχηγός τους, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, την είχε καταγγείλει ως μια δίωξη με αποκλειστικά και μόνο, όπως διατεινόταν, πολιτικά κίνητρα.

Το Κόμμα των Ελευθέρων είχε αναδειχτεί, με ποσοστό 17,5%, τρίτο στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία το Σεπτέμβριο του 2008 (μετά τους Σοσιαλδημοκράτες με 35,3% και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα με 26%, που σχημάτισαν κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού»).

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις για τις επόμενες εκλογές το φθινόπωρο του 2013, φέρουν το ποσοστό των Ελευθέρων να βρίσκεται κοντά στο 25% και να αγγίζει το πρωτοφανές 27% που είχε αποσπάσει στις εκλογές του 1999, σχηματίζοντας στη συνέχεια και για επτά συναπτά χρόνια (2000-2006), κυβέρνηση με το Λαϊκό Κόμμα, γεγονός που είχε τότε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή–αφού ήταν το πρώτο ακροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη που συμμετείχε σε κυβέρνηση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε