weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας – Πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών ο Μόντι

Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας – Πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών ο Μόντι | Newsit.gr

Μετά από δυόμισι ώρες συνάντησης με τον ιταλό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο Μάριο Μόντι αποδέχθηκε και τυπικά τη θέση του πρωθυπουργού και ανακοίνωσε τη σύνθεση της κυβέρνησής του.

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Μάριο Μόντι τόνισε ότι «η απουσία πολιτικών θα βοηθήσει την κυβέρνηση να ριζώσει στο κοινοβούλιο και στις πολιτικές δυνάμεις. Οι πολιτικές δυνάμεις, έχουν, άλλωστε, πλήρη επίγνωση της δύσκολης πολιτικής και οικονομικής κατάστασης που διέρχεται η χώρα».

H σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο πρέσβης στις ΗΠΑ Τζούλιο Τέρτσι Ντι Σαντ’ Άγκατα.

Υπουργός Εσωτερικών αναλαμβάνει η Άννα Μαρία Καντσελιέρι, νομάρχης στην Μπολόνια και υπουργός δικαιοσύνης η Πάολα Σεβερίνο, δικηγόρος και υποδιευθύντρια του πανεπιστημίου Luiss, που ανήκει στην Ένωση Βιομηχάνων.

Για το υπουργείο Παιδείας επελέγη ο Φραντσέσκο Προφούμο, επικεφαλής του Ιταλικού Ιδρύματος Ερευνών και για εκείνο της Άμυνας ο ναύαρχος Τζαμπάολο Ντι Πάολα, πρόεδρος της αμυντικής επιτροπής του ΝΑΤΟ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Ιντέζα Σαν Πάολο, Κοράντο Πάσερα, είναι ο νέος υπουργός Υποδομών και Οικονομικής Ανάπτυξης.

Η Έλσα Φορνέρο, οικονομολόγος στο πανεπιστήμιο του Τορίνο, αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας.

Οι υπουργοί, είναι, συνολικά, έντεκα, ενώ ο Μόντι αναλαμβάνει προσωπικά το υπουργείο Οικονομικών. Πέντε πρόσωπα ονομάστηκαν υπουργοί άνευ χαρτοφυλακίου. Πρόκειται επίσης για τεχνοκράτες.

Ο Μόντι, τόνισε πρόσθεσε ότι το υπουργείο Υποδομών και Οικονομικής Ανάπτυξης θα είναι ενιαίο για να επιτευχθεί ουσιαστικότερο αποτέλεσμα, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η παρουσία τριών γυναικών σε υπουργεία-κλειδιά θα είναι βασικής σημασίας για την επιτυχία της κυβέρνησης.

Η ορκωμοσία της ιταλικής κυβέρνησης τεχνοκρατών, έγινε σήμερα στις πέντε το απόγευμα, τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας) ενώ αύριο το πρωί, θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την γερουσία και στην συνέχεια από την βουλή της Ρώμης.

«Η σταθερότητα της κυβέρνησης εξαρτάται από την ικανότητά μας να δράσουμε αποτελεσματικά και να εξηγήσουμε στους πολίτες την σημασία της αποστολής μας», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά παράλληλα τις αγορές, πρόσθεσε ότι «ευελπιστεί ότι θα κατανοήσουν την καινοτόμο ταυτότητα της νέας κυβερνητικής ομάδας, την ποιότητα των επιλογών που μπόρεσαν να γίνουν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

«Νιώθουμε αυτοπεποίθηση και λάβαμε πολλά ενθαρρυντικά μηνύματα από τους ευρωπαίους εταίρους μας και από τον διεθνή χώρο γενικότερα. Κάτι που πιστεύω ότι θα βοηθήσει στο να ηρεμήσει, ο τομέας εκείνος των αγορών, που αφορά, ειδικότερα, την χώρα μας», υπογράμμισε ο επικεφαλής της νέας ιταλικής κυβέρνησης. Παρόλο που η πραγματικότητα φαίνεται να τον διαψεύδει!

Πέφτει το ευρώ – Νέα επίθεση σε Ιταλία, Ισπανία και ευρώ

Ο Μόντι τέλος διαβεβαίωσε, κατά τις επαφές του τις πολιτικές δυνάμεις, ότι δεν πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ενώ δεν απάντησε στην ερώτηση δημοσιογράφου «αν εννοεί να επιβάλλει, νέο ειδικό φόρο που να αφορά την κινητή και ακίνητη περιουσία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σχεδόν έτοιμη η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι

Τρέχει ο Μόντι να σχηματίσει κυβέρνηση

Ικανοποιημένη η ΕΕ για την ανάθεση σχηματισμού κυβέρνησης στον Μόντι

Γυμνόστηθες πανηγύρισαν την παραίτηση του Σίλβιο!

Ο Σίλβιο δε μένει πια εδώ… – Τι πήρε μαζί του φεύγοντας

#TAGS MM