Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Αυτό είναι το Σύμπαν

(ΦΩΤΟ ESA)
(ΦΩΤΟ ESA)

Την πρώτη ολοκληρωμένη απεικόνιση του σύμπαντος…

κατέγραψε το ευρωπαϊκό διαστημικό τηλεσκόπιο Πλανκ.

“Πρόκειται γιά έναν ανεκτίμητο θησαυρό, γιατί τα νέα δεδομένα που συλλέξαμε χάρη στο τηλεσκόπιο Πλανκ θα βοηθήσουν σημαντικά στην εξέλιξη της αστρονομίας” αναφέρει ανακοίνωση τηε Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA).

Η εικόνα αυτή δημιουργήθηκε κομμάτι-κομμάτι από το τηλεσκόπιο, που τέθηκε σε τροχιά τον Μάιο του 2009 και το κόστος κατασκευής του υπερέβη τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Το τηλεσκόπιο σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι δυνατή η ανίχνευση ακτινοβολίας στο τμήμα του φάσματος των μικροκυμάτων. Αυτά τα στοιχεία αποτελούν ένδειξη της γέννησης και του θανάτου τόσο αστέρων όσο και ολόκληρων γαλαξιών, ενώ υποδεικνύουν ό,τι απέμεινε από το Big Bang, δηλαδή από τη γέννηση του σύμπαντος πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια.

“Ανοίξαμε τον δρόμο που οδηγεί σ’ένα πραγματικό επιστημονικό Ελντοράντο όπου οι αστρονόμοι θα αναζητήσουν τα δικά τους ψήγματα χρυσού, με τα οποία θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς γεννήθηκε το Σύμπαν και πώς λειτουργεί εήμερα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του τμήματος ρομποτικής εξερεύνησης της ESA, Ντέιβιντ Σάουθγουντ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε