Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Αυτοί είναι μισθοί!

Αυτοί είναι μισθοί!

Αλλού πληρώνουν με… γαλοπούλες, αλλού με ψίχουλα και αλλού όπως αξίζει σε έναν πανεπιστημιακό καθηγητή. Στην τελευταία κατηγορία ανήκει ο Καναδάς.

Οι Kαναδοί πανεπιστημιακοί είναι οι καλύτερα αμειβόμενοι πανεπιστημιακοί καθηγητές στον κόσμο, σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Κέντρου Ανώτερης Εκπαίδευσης και στην οποία εξετάζονται αμοιβές, συμβάσεις και επιδόματα των πανεπιστημιακών σε 28 χώρες του κόσμου.

Η έκθεση αποκαλύπτει ορισμένα εντυπωσιακά στοιχεία:

Στο Μεξικό, για να κρατήσει το επιστημονικό προσωπικό στα εγχώρια πανεπιστήμια, η κυβέρνηση προσφέρει επίδομα πρώτου γάμου στους πανεπιστημιακούς καθηγητές του αλλά και μια γαλοπούλα στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Οι καθηγητές που διδάσκουν στα αμερικανικά πανεπιστήμια είναι οι πέμπτοι καλύτερα αμειβόμενοι στον κόσμο, προηγούνται οι Καναδοί, οι Ιταλοί, οι Νοτιοαφρικάνοι και οι Ινδών. Εμφανίζουν, επίσης, μία από τις μικρότερες διαφορές ως προς την αμοιβή ανάμεσα στους ακαδημαϊκούς που ξεκινούν την καριέρα τους και εκείνους που μετρούν πολλά χρόνια έρευνας και διδασκαλίας. Αντιθέτως, το χάσμα είναι μεγάλο στην Ιταλία, τη Σαουδική Αραβία και τη Μαλαισία.

Φαίνεται, ακόμη, ότι στα αγγλοσαξονικά πανεπιστήμια, ο γενικός κανόνας είναι ότι οι καθηγητές πληρώνονται ανάλογα με το πραγματικό χρονικό διάστημα της διδασκαλίας. Αντίθετα με άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, όπως τα ιταλικά και τα γαλλικά, όπου οι πανεπιστημιακοί αμείβονται ως υπάλληλοι.

Οι πανεπιστημιακοί στη Νιγηρία αμείβονται καλύτερα από τους συναδέλφους τους στο Ισραήλ, οι μισθοί των Γερμανών καθηγητών έχουν μειωθεί από 20% έως 30% τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα πολλοί λαμπροί επιστήμονες να προτιμούν τη βιομηχανία από την ακαδημαϊκή καριέρα, ενώ υπό συνθήκες αβεβαιότητας διδάσκουν οι πανεπιστημιακοί στη Λατινική Αμερική, όπου επτά στους δέκα καθηγητές εργάζονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Στην ταχέως αναπτυσσόμενη Κίνα, οι πανεπιστημιακοί αμείβονται με 259 δολάρια το μήνα, δηλαδή λιγότερο από τους συναδέλφους τους στην Αρμενία (405 δολάρια) και την Αιθιοπία (864 δολάρια), ενώ τεράστιο είναι το χάσμα που τους χωρίζει από τους «πρώτους» Καναδούς, οι οποίοι αμείβονται κατά μέσο όρο με 9.485 δολάρια.

Ο μέσος μισθός του καθηγητή στις ΗΠΑ είναι 7.358 δολάρια, στην Ιταλία 9.118, στη Νότια Αφρική 9.330, στη Σαουδική Αραβία 8.524, στη Βρετανία 8.369, στη Μαλαισία 7.864, στην Αυστραλία 7.499 και στην Ινδία 7.433.

Στα… Τάρταρα, δεύτεροι από το τέλος, βρίσκονται οι πανεπιστημιακοί καθηγητές στη Ρωσία, ενώ με τα 1.207 δολάρια που αμείβονται οι παλιοί καθηγητές στην Αιθιοπία λαμβάνουν έναν μισθό 23 φορές μεγαλύτερο από το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα στη χώρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Ρώσοι καθηγητές λαμβάνουν μόλις το 60% του μέσου κατά κεφαλήν εισοδήματος, ενώ σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Γερμανία οι αμοιβές των πανεπιστημιακών είναι διπλάσιες σε σχέση με το κατά κεφαλήν εισόδημα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε