Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Αυτοί που… παραιτήθηκαν μέσα στο 2011!

Το 2011 σημαδεύτηκε από μια οικονομική και…πολιτική φυσικά κρίση κυρίως για τις χώρες της Ευρωζώνης αλλά και όλης της Ε.Ε. Μέσα στην χρονία αυτή 6 κυβερνήσεις της ευρωζώνης παραιτήθηκαν λόγω…οικονομικής κρίσης!

Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Ελλάδα και Ιταλία! Έξι χώρες που μέσα στο 2011 οι κυβερνήσεις του αναγκάστηκαν να παραιτηθούν λόγω τις οικονομικής κρίσης και από τους χειρισμούς που απέτυχαν.
 
 
Την αρχή έκανε στα τέλη Ιανουαρίου του 2011 ο τότε πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπράιν Κόουεν. Μετά τις αλυσιδωτές παραιτήσεις υπουργών της κυβέρνησης του ο Κόουεν αναγκάζεται να παραιτηθεί από αρχηγός του κόμματος του και να οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές. Το ΔΝΤ είχε ήδη περάσει την πόρτα του Δουβλίνου.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπράιαν Κόουεν. ΦΩΤΟ EUROKINISSI


 

 
 
Συνέχεια είχε η Πορτογαλία όπου το βράδυ της 23ης Μαρτίου ο πρωθυπουργός της χώρας Ζοζέ Σόκρατες ανακοινώνει την παραίτηση του δύο ώρες μετά την ομόφωνη απόρριψη από το κοινοβούλιο της χώρας το σχέδιο λιτότητας που παρουσίασε η κυβέρνησή του.

 
Τον Ιούλιο ήρθε η σειρά της Ισπανίας. Ο Χοσέ Λουίς Θαπατέρο ανακοινώνει στις 29 Ιουλίου την απόφαση του να διαλύσει τη Βουλή στις 26 Σεπτεμβρίου και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στις 20 Νοεμβρίου. Οι κάλπες στήνονται τέσσερις μήνες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία, καθώς έπρεπε να διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2012.

 
Στις αρχές Οκτωβρίου ήταν η σειρά της Σλοβακίας. Η πρωθυπουργός της χώρας Ιβέτα Ραντσίτσοβα δεν καταφέρνει να πάρει την έγκριση της Βουλής για την έγκριση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Οικονομικής Σταθερότητας. Η αντιπολίτευση διαμηνύει ότι θα το ψηφίσει μόνο αν η χώρα πάει σε πρόωρες εκλογές. Τελικά στις 13 Οκτωβρίου εγκρίνεται η συμφωνία αφού πρώτα η Ραντσίτσοβα δέχθηκε να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο του 2012.

 
 
Και τώρα η σειρά μας. Μετά από την λανθασμένη ανακοίνωση του πρωθυπουργού να ζητήσει δημοψήφισμα για την έγκριση της συμφωνίας που υπεγράφη στις 26 Οκτωβρίου αρχίζουν οι αλυσιδωτές αντιδράσεις με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει ότι θα παραιτηθεί για να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με σκοπό τον Φεβρουάριο να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές. Μετά από μια εβδομάδα πολιτικής αβεβαιότητας τελικά ο Λουκάς Παπαδήμος γίνεται ο 11ος πρωθυπουργός της χώρες μετά την μεταπολίτευση.

 
Ούτε μία εβδομάδα αργότερα και τελικά ήρθε και η σειρά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά από αρκετούς μήνες όπου η αντιπολίτευση ζητούσε την παραίτηση του. Ο Σίβλιο Μπερλουσκόνι ανακοινώνει το πρωί τις 9ης Νοεμβρίου ότι τον Φεβρουάριο του 2012 η χώρα θα πάει σε πρόωρες εκλογές και ότι ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος. Τελικά το Σάββατο 12 Νοεμβρίου μπαίνουν οι τίτλοι τέλους και για τον Καβαλιέρε!

 

Την επόμενη κιολας μέρα ο ιταλός πρόεδρος Ναπολιτάνο δίνει εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης στον τεχνοκράτη Μάριο Μόντι και έτσι η Ιταλία απέφυγε τα όσα έζησε η χώρα μας. Ο Μάριο Μόντι σχηματίσε μικρή και ευέλικτη κυβέρνηση που αποτελείται από τεχνοκράτες και αυτή, και όχι από πολιτικούς!

 

Μέσα στο διάστημα των 12 μηνών του 2011, 6 κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης κατέρρευσαν. Ποια κυβέρνηση έχει άρεγε σειρά μέσα στο νέο έτος; Τι θα ζήσουμε στους κόλπους της ΕΕ και της Ευρωζώνης μέσα στο 2012.
 
 
 
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε