Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Bild: Στα χέρια του ISIS 11.000 κενά συριακά διαβατήρια

Bild: Στα χέρια του ISIS 11.000 κενά συριακά διαβατήρια

Μόνο τρόμο μπορεί να προκαλέσει η αποκάλυψη της Bild πως οι τζιχαντιστές έχουν στα χέρια τους 11.000 κενά συριακά διαβατήρια. Και με αυτά θα μπορούσαν να ταξιδέψουν όπου θέλουν!

Η αποκάλυψη έρχεται από τη Bild am Sonntag. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, οι γερμανικές αρχές υπολογίζουν ότι ο ISIS έχει περισσότερα από 11.000 κενά συριακά διαβατήρια στην κατοχή τους.

Ερευνητές έχουν καταρτίσει έναν κατάλογο με τους σειριακούς αριθμούς αυτών των κενών διαβατηρίων και τις αρχές που τα εξέδωσαν, γράφει η εφημερίδα, επικαλούμενη εμπιστευτικά έγγραφα της ομοσπονδιακής αστυνομίας και του υπουργείου Εσωτερικών.

Τα κλεμμένα διαβατήρια είναι αυθεντικά έγγραφα στα οποία όμως δεν έχουν ακόμη προστεθεί ονόματα κατόχων, κάτι που τα καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικά για τους παραχαράκτες.

Bild: 18.000 κλεμμένα διαβατήρια

Συνολικά, οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας υπολογίζουν ότι 18.002 κενά συριακά διαβατήρια έχουν κλαπεί από εγκαταστάσεις της συριακής κυβέρνησης.

Από αυτά, χιλιάδες έχουν φτάσει στην κατοχή άλλων οργανώσεων, πέραν του Ισλαμικού Κράτους.

«Οι εξελίξεις που συνδέονται με την κατάσταση των προσφύγων έχουν δείξει ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις εκμεταλλεύονται τις περιστάσεις ώστε να περνούν δυνητικοί δράστες επιθέσεων ή συμπαθούντες στην Ευρώπη και τη Γερμανία χωρίς να μπορούν να εντοπιστούν», δήλωσε εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας (BKA) στην Bild.

Μέλη της ομάδας των τζιχαντιστών που διέπραξε τις επιθέσεις στο Παρίσι—130 νεκροί τον Νοέμβριο του 2015—αποδείχθηκε ότι ήταν κάτοχοι πλαστών συριακών διαβατηρίων.

«Τα πλαστά ή τροποποιημένα διαβατήρια χρησιμοποιούνται πιο συχνά για παράνομες εισόδους (μεταναστών στην Ευρώπη), χωρίς απώτερο κίνητρο να διαπραχθούν τρομοκρατικές ενέργειες», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με έγγραφα που συμβουλεύθηκε η Bild, τα 8.625 από τα διαβατήρια που ελέγχθηκαν από τις γερμανικές υπηρεσίες μετανάστευσης το 2016 αποδείχθηκαν πλαστά.

Η Γερμανία υποδέχθηκε από το 2015 πάνω από ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων χιλιάδων Σύρων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις