Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

“Canta Silvio…canta”!

«Σίλβιο, παραιτήσου και τραγούδα!» Ο ιδιοκτήτης ενός μπαρ προτείνει στον Καβαλιέρε να επιστρέψει στην… παλιά του δουλειά

Τα επιτόκια δανεισμού έχουν πάρει την ανιούσα για την Ιταλία, το χρηματιστήριο του Μιλάνου σημειώνει απώλειες, η απειλή κερδοσκοπικής επίθεσης είναι υπαρκτή. Απέναντι στον κίνδυνο, συνδικάτα, βιομήχανοι και τραπεζίτες ένωσαν τις φωνές τους απευθύνοντας έκκληση στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να λάβει άμεσα μέτρα προκειμένου να «ανακτηθεί η αξιοπιστία της χώρας».
 
Ο ιδιοκτήτης ενός μπαρ που γνωρίζει πολύ καλά ο ιταλός πρωθυπουργός, είχε μια διαφορετική ιδέα. Ο Αντριάνο Αβαλιάνο πρότεινε στον Καβαλιέρε να επιστρέψει στην παλιά δουλειά του, εκεί όπου τραγουδούσε πριν από πενήντα χρόνια ερωτικές μπαλάντες, με αντάλλαγμα να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία της χώρας. «Ο Μπερλουσκόνι μπορεί να ξεκινήσει και πάλι μαζί μας», δήλωσε ο Αβαλιάνο, ιδιοκτήτης του μπαρ στο θέρετρο Μαρίνα ντι Κάμπο, όπου πριν από μισό αιώνα ο μετέπειτα μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης ξεδίπλωσε το καλλιτεχνικό του ταλέντο.
 
Τη δεκαετία του 1960 ως φοιτητής Νομικής ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κέρδιζε τα προς το ζην τραγουδώντας σε μπαρ και κρουαζιερόπλοια. Από τότε έχει επιστρέψει ευκαιριακά στο πάλκο, ενώ έχει συνεργαστεί με τον κιθαρίστα Μαριάνο Απιτσέλι για μία σειρά δίσκων. Σε μερικά τραγούδια έχει υπογράψει ο ίδιος τους στίχους. «Πες μου ότι δεν θα τελειώσει εδώ, ότι δεν θέλεις να πετάξεις τον υπέροχο έρωτά μας, πες μου ότι θα επιστρέψεις σ’ εμένα χωρίς πικρά λόγια, άφησέ με κερδίσω την καρδιά σου», είναι ένα δείγμα του στιχουργικού ταλέντου του.
 
Οι διαθέσεις όμως στην «μπότα» της Ευρώπης είναι πολύ διαφορετικές. «Αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος που επέλεξε η κεντροαριστερή «Λα Ρεπούμπλικα» χθες για να αποδώσει το νόημα της έκκλησης του παραγωγικού κόσμου καθώς εντείνεται η ανησυχία ότι η Ιταλία, τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, χάνει έδαφος στις αγορές και τα ιταλικά κρατικά ομόλογα βρίσκουν αγοραστές όλο και με μεγαλύτερο επιτόκιο. Στην κοινή ανακοίνωσή τους, συνδικάτα, βιομήχανοι και τραπεζίτες επισημαίνουν τον κίνδυνο να γίνει η κατάσταση «μη αναστρέψιμη», ζητώντας την άμεση επεξεργασία και προώθηση ενός «συμφώνου για την ανάπτυξη».
 
Είναι η πρώτη φορά που ο ιταλός πρωθυπουργός βλέπει να σχηματίζεται απέναντί του κοινό μέτωπο από συνδικάτα, βιομηχανικό κόσμο και χρηματοπιστωτικό τομέα. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει μέτωπα ανοιχτά και στο εσωτερικό της κυβέρνησής του. Σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την ιταλική οικονομία, οι σχέσεις του με τον υπουργό Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό σημείο, ενώ η Λέγκα του Βορρά πιέζει για τη μεταφορά ορισμένων υπουργείων στη Βόρεια Ιταλία υπό την πρόφαση της διοικητικής αποκέντρωσης.
 
Το αίτημα από τον κυβερνητικό εταίρο του Μπερλουσκόνι προκάλεσε την παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος υπενθύμισε στον πρωθυπουργό ότι «η Ρώμη είναι η έδρα της κυβέρνησης της αβασίλευτης Δημοκρατίας».
 
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε