Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Χανάν Πετρίδη: Η 22χρονη με κυστική ίνωση που είπε όχι στη μεταμόσχευση

Χανάν Πετρίδη: Η 22χρονη με κυστική ίνωση που είπε όχι στη μεταμόσχευση

Η 22χρονη Χανάν Πετρίδη πάσχει από κυστική ίνωση. Οι γιατροί της είπαν πως έχει ένα χρόνο ζωής. Της πρότειναν να κάνει μεταμόσχευση καρδιάς και πνευμόνων αλλά η επιτυχία της επέμβασης δεν ήταν σίγουρη. Και εκείνη αποφάσισε πως στον έναν χρόνο που της απομένει στη ζωή, θα τον ΖΗΣΕΙ όπως θέλει εκείνη!

έναν χρόνο που της απομένει στη ζωή, θα τον ΖΗΣΕΙ όπως θέλει εκείνη!

Η συγκλονιστική της ιστορία έρχεται στο φως μέσα από τις αναρτήσεις της στο Facebook αλλά και από ένα δημοσίευμα της βρετανικής Mirror.

Η Χανάν Πετρίδη αποφάσισε να βγει από τη λίστα των μεταμοσχεύσεων αφού πρώτα “ζύγισε” τα υπέρ και τα κατά της επέμβασης. Οι γιατροί της είπαν πως έπρεπε να κάνει μεταμόσχευση καρδιάς και πνευμόνων. Της είπαν όμως επίσης ότι δεν μπορούσαν να αποκλείσουν την πιθανότητα να πεθάνει πάνω στο χειρουργικό τραπέζι. Ή ότι υπήρχε το ενδεχόμενο τα όργανα να πάψουν να λειτουργούν μετά από έξι μήνες.

Ένας χρόνος ήταν το διάστημα ζωής που της έδωσαν. Και αποφάσισε πως δεν ήθελε να τον ζήσει μέσα στην αβεβαιότητα και τον φόβο του θανάτου. Αποφάσισε πως στο διάστημα που της έμενε να ζήσει, ήθελε να ζήσει όπως και όσα ήθελε εκείνη. Οι δικοί της άνθρωποι, αρχικά, αντιτάχθηκαν στην απόφασή της. Αλλά τελικά, τη στήριξαν.

“Θέλω να απολαύσω τον χρόνο που μου μένει παρά να κάτσω να περιμένω ένα τηλεφώνημα που μπορεί να μην έρθει ποτέ. Κανείς δεν ήξερε αν σίγουρα η μεταμόσχευση θα λειτουργούσε και δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα από το bucket list (σ.σ. λίστα με τις τελευταίες επιθυμίες) γιατί υπήρχε κίνδυνος για κάποια μόλυνση”, είπε.


Και περιέγραψε πως είναι να ζεις με την κυστική ίνωση: “Είναι σαν να ζεις έχοντας μια σακούλα στο κεφάλι σου και να αναπνέεις από ένα καλαμάκι. Οι ασθενείς που κάνουν μεταμόσχευση πρέπει να μάθουν να αναπνέουν ξανά, γιατί δεν έχουν μάθει να δέχονται τόσο πολύ αέρα”.

Ένα φιλί από μια νοσοκόμα, όταν ήταν τριών μηνών βρέφος οδήγησε στη διάγνωση. Το δέρμα της ήταν αλμυρό, ένα από τα συμπτώματα της κυστικής ίνωσης. Συνήθως, οι ασθενείς με κυστική ίνωση έχουν 40 χρόνια ζωής. Αλλά η υγεία της Χανάν άρχισε να επιδεινώνεται απ’ όταν ήταν 19.



Ένας χωρισμός την έκανε να χάσει κιλά, η υγεία της χειροτέρεψε, πέρασε πνευμονία, γρίπη των χοίρων, ιώσεις και μολύνσεις. Τον περασμένο Νοέμβριο μπήκε στο νοσοκομείο και τότε ήταν που αναθεώρησε τα πάντα.
 

My name is Channan Petrides I am 22 yrs old and I suffer with Cystic Fibrosis (CF). CF is a Genetic Fault in the Genes…

Posted by Channan Simone Petrides on Tuesday, 16 December 2014

Έφτιαξε λοιπόν μια λίστα με τις τελευταίες επιθυμίες της:

Στις 26 Δεκεμβρίου ανέβασε στο Facebook τη λίστα της. Ήθελε 1000 λίρες για να μπορέσει να την εκπληρώσει. Μάζεψε 2.685.

Τι είναι η κυστική ίνωση

Η Κυστική Ίνωση ή Κυστική Ινώδης Νόσος ή Ινοκυστική Νόσος (Cystic Fibrosis στα Αγγλικά, Mucoviscidose στα Γαλλικά) είναι η πιο συχνή, παγκοσμίως, κληρονομική θανατηφόρος νόσος της λευκής φυλής, που προκαλείται από τη μετάλλαξη ενός γονιδίου του εβδόμου χρωμοσώματος και προσβάλλει πολλά ζωτικά όργανα και συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού. Κύριο χαρακτηριστικό της νόσου είναι η εμφάνιση ιδιαίτερα παχύρρευστων και αφυδατωμένων εκκρίσεων σε διάφορα όργανα και αδένες του σώματος, με αποτέλεσμα τη σταδιακή καταστροφή πολλών οργάνων και την ανεπάρκεια αυτών.

Φωτογραφίες: Facebook

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε