Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

«Δε μπορεί η Γερμανία να αποφασίζει μόνη της»

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Το έχει βάλει… σκοπό να κάνει δύσκολη τη ζωή της Άνγκελα Μέρκελ ο Φρανσουά Ολάντ. Δεν εξηγείται αλλιώς ότι με κάθε ευκαιρία ο σοσιαλιστής υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας της τη… βγαίνει συνέχεια από αριστερά!

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι κι εκείνη, δεν τον αφήνει… ήσυχο (βλ. συμφωνία για «εμπάργκο» στον Ολάντ, δημόσια στήριξη στον Σαρκοζί κτλ)…

Τι είπε αυτή τη φορά ο Φρανουά Ολάντ για να «εκνευρίσει» την Γερμανίδα καγκελάριο; Ότι θα αλλάξει την πορεία της Ευρώπης. Και κυρίως ότι «η Γερμανία δεν θα έπρεπε να αποφασίσει την κατεύθυνση της Ευρώπης, μόνη της»!

Ξεκαθάρισε δε ότι οι δεσμεύσεις για την περιστολή των ελλειμμάτων των προϋπολογισμών δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένες και ότι θα πρέπει να μπορούν να παρακάμπτονται για χάρη της ανάπτυξης.

Ο Ολάντ, ο οποίος σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να προηγείται του Σαρκοζί, έχει υποσχεθεί να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της Γαλλίας ως το 2017 εάν κερδίσει στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου και του Μαΐου.
«Θα κάνω τις εξοικονομήσεις που χρειάζονται, αλλά ταυτόχρονα δεν θα θυσιάσω τα συμφέροντα της χώρας μας», είπε ο Ολάντ μιλώντας στο France 2.

Οι στόχοι που θέτει για το έλλειμμα βασίζονται σε προβολές περί ανάπτυξης 1,7% το 2013, 2% το 2014 και από 2 ως 2,5% για την περίοδο από το 2015 ως το 2017–ποσοστά τα οποία πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν υπερβολικά αισιόδοξα.

Αν δεν γίνει τίποτε προκειμένου να τονωθεί η οικονομία, η ανάπτυξη πράγματι θα αποδειχθεί χαμηλότερη από τις προβλέψεις, στη Γαλλία όσο και στην Ευρώπη είπε, θέτοντας εν αμφιβόλω τους στόχους για την μείωση του ελλείμματος. Τόνισε ότι προτεραιότητα οφείλει επομένως να είναι η εξασφάλιση ανάπτυξης μάλλον, παρά η επιβολή μέτρων λιτότητας.

«Πρέπει να φέρουμε την ανάπτυξη πίσω στην Ευρώπη και θα πρέπει να προσαρμόσουμε τους στόχους μας για την μείωση του ελλείμματος ανάλογα», δήλωσε.

«Είμαι ένας Ευρωπαίος ο οποίος πρόκειται να αλλάξει την κατεύθυνση της Ηπείρου», δήλωσε ο Ολάντ. «Η Γερμανία δεν θα έπρεπε να αποφασίσει την κατεύθυνση της Ευρώπης μόνη της», πρόσθεσε.

Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών έχει υποστηρίξει πως η Ευρώπη γνωρίζει ότι το σύμφωνο έχει ελαττώματα και, εάν επανεκλεγεί, θα το επαναδιαπραγματευτεί από την αρχή της θητείας του. «Εάν η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να λάβει αποφάσεις, δεν θα επικυρώσω το σύμφωνο διότι θεωρώ πως αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό όσον αφορά την ανάπτυξη», κατέληξε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Φρανσουά Ολάντ ζητάει επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου

Επιμένει ο Ολάντ για το δημοσιονομικό σύμφωνο

Ούτε να δει δεν θέλει η Μέρκελ τον Ολάντ

Ολάντ: «Δε θα μας πει η Μέρκελ ποιον θα ψηφίσουν οι Γάλλοι!»

Η Μέρκελ και οι… φίλοι της κατά του Όλαντ!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε