Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Δε σταματά να σείεται η γη στην Ιταλία – «Οι μετασεισμοί θα διαρκέσουν χρόνια»

Δε σταματά να σείεται η γη στην Ιταλία – «Οι μετασεισμοί θα διαρκέσουν χρόνια»

Περισσότεροι από 70 μετασεισμοί έχουν σημειωθεί στη βόρεια Ιταλία από χθες, όταν 5,8 Ρίχτερ σκόρπισαν τρόμο και θάνατο. Βρέθηκε νεκρός ένας αγνοούμενος, έφτασαν τους 17 οι νεκροί.

Άλλη μια νύχτα φόβου. Όχι πως η μέρα είναι καλύτερη. Το φως αποκαλύπτει την καταστροφή. Άνθρωποι που έχασαν σπίτια, περιουσίες ή ακόμη και δικούς τους ανθρώπους, κλαίνε μπροστά στα συντρίμμια.

Περισσότεροι από 70 μετασεισμοί τρομοκράτησαν τους κατοίκους της περιοχής Εμίλια Ρομάνια. Δυο ισχυροί σεισμοί μέσα σε λιγότερο από 10 μέρες αφήνουν πίσω τους περισσότερους από 22 νεκρούς και 15.000 άστεγους.

Στη Μέντολα, οι πυροσβέστες εντόπισαν τον άνδρα που αγνοούνταν από χθες. Δυστυχώς, όμως, τον εντόπισαν νεκρό. Ήταν ένας από τους πολλούς εργάτες που καταπλακώθηκαν όταν τα εργοστάσια όπου δούλευαν, κατέρρευσαν. Ανάμεσα στα θύματα είναι και τέσσερις εργάτες του εργοστασίου Haematronic.
Οι σεισμοπαθείς πέρασαν τη νύχτα είτε σε καταυλισμούς ή σε ξενοδοχεία της περιοχής.


Όλα αυτά ενώ οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων προκαλούν τρόμο: «Οι μετασεισμικές δονήσεις μπορεί να συνεχισθούν ακόμη και επί χρόνια» λένε. Αιτία; Η υπόγεια πίεση που η Αφρικανική ήπειρος ασκεί επί της ευρωπαϊκής και η οποία, στην Ιταλία, προκαλεί την σύγκρουση της οροσειράς των Απεννίνων με την πεδιάδα Παντάνα, όπου βρίσκεται η Εμίλια Ρομάνια.

Οι γεωλόγοι κάνουν αναφορά και στον καταστρεπτικό σεισμό που είχε σημειωθεί στην Φερράρα, το 1570. Και στην περίπτωση εκείνη, οι μετασεισμικές δονήσεις σταμάτησαν αρκετά χρόνια μετά το πρώτο χτύπημα του Εγκέλαδου.

Οι ειδικοί, πάντως τονίζουν ότι δε μπορεί να γίνουν σε καμία περίπτωση ασφαλείς προβλέψεις.

Η ιταλική τηλεόραση, μεταδίδει συνεχώς εκκλήσεις προς στήριξη των σεισμοπαθών.
Στους καταυλισμούς, τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά. Λείπουν πάνες για μωρά, και, σε ορισμένες περιπτώσεις, το πόσιμο νερό δεν επαρκεί.

Κερδοσκόποι, έφτασαν να ζητήσουν 200 ευρώ την ημέρα σε σεισμόπληκτες οικογένειες, για να τους νοικιάσουν τροχόσπιτα. Και η μεγάλη απειλή, τώρα, είναι η ζέστη: στις περιοχές αυτές, το καλοκαίρι, το θερμόμετρο αγγίζει τους 40 βαθμούς.

Όλα τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, άρχισαν να συλλέγουν χρήματα, προς στήριξη των κατοίκων της Εμίλια Ρομάνια.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: REUTERS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκλονιστική στιγμή: σπίτι καταρρέει από το σεισμό των 5,8R στην Ιταλία

Ο σεισμός στην Ιταλία έστειλε στο θάνατο 17 ανθρώπους – Χιλιάδες οι άστεγοι

Κατάλαβε στο σεισμό και… μην την είδατε! – Ο πανικός Ιταλίδας παρουσιάστριας σε απευθείας μετάδοση!

Αναβλήθηκε το φιλικό της Ιταλίας

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε