Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

«Δε θα αποφασίζει η Γερμανία για όλη την Ευρώπη!» – 10 μονάδες το προβάδισμα Ολαντ

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Ο Νικολά Σαρκοζί κάνει Κάθε δυνατή προσπάθεια για να «αγγίξει» τους ψηφοφόρους της ακροδεξιάς, αλλά φαίνεται πως το αντί-γερμανικό χαρτί που παίζει ο Φρανσουά Ολαντ, δίνει… περισσότερα!

Στην αγωνιώδη προσπάθειά του να πείσει τους 6,4 εκατ. ψηφοφόρους του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λε Πεν να τον ψηφίσουν για να επανεκλεγεί, ο Νικολά Σαρκοζί πρότεινε ακόμη και να υιοθετηθεί μια νέα πολιτική, που θα επιτρέπει σε αστυνομικούς να ανοίγουν πυρ όταν καταδιώκουν υπόπτους.

Αλλά η νέα αύξηση της ανεργίας, στο υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 1999, ήταν το νέο χτύπημα που δέχτηκε. Και οι νέες δημοσκοπήσεις τον φέρνουν 10 μονάδες πίσω από τον Σοσιαλιστή υποψήφιο.

Έρευνα του TNS Sofres έδειξε ότι ο Ολάντ διατηρεί προβάδισμα 10 μονάδων, με 55% των προθέσεων ψήφου ενόψει του δεύτερου γύρου στις 6 Μαΐου. Δημοσκόπηση του CSA έδειξε ότι ο Ολάντ προηγείται με 54% και ο Σαρκοζί συγκεντρώνει το 46%.

Ο Ολαντ εξακολουθεί να παίζει το χαρτί κατά της Μέρκελ και του γάλλο-γερμανικού άξονα. «Δεν είναι η Γερμανία αυτή που πρόκειται να αποφασίζει για όλη την Ευρώπη» είπε στο France 2 και προανήγγειλε ότι θα έχει «σκληρή αλλά φιλική» συζήτηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο για την επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου. Στην οποία επίσης επιμένει και λέει ότι θα γίνει μέσω διαπραγματεύσεων, όχι “απειλών”.

Μπορεί ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών να επικρίνει τον αντίπαλό του για τα συνεχή ανοίγματα προς την ακροδεξιά, αλλά κι εκείνος δε θα έλεγε όχι στις ψήφους των υποστηρικτών της Λε Πεν. Έχει άλλωστε δηλώσει ότι όσοι ψήφισαν ακροδεξιά, το έκαναν για να διαμαρτυρηθούν για την ανεργία και το χάσμα πλουσίων-φτωχών.

Και (όπως κι ο Σαρκοζί) έκανε αναφορά στο μεταναστευτικό. Δε θα απελάσει, είπε, όσους έχουν άδεια παραμονής, αλλά οι υπόλοιποι «θα οδηγηθούν στα σύνορα».

Ο Σαρκοζί κινδυνεύει να γίνει, για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια, ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος που θα αποτύχει να επανεκλεγεί. Έχει απορρίψει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Λε Πεν και τη συμμετοχή στελεχών του Εθνικού Μετώπου στην επόμενη κυβέρνηση. Μόνο που κάτι τέτοιο, θα το ήθελαν οι ψηφοφόροι του.

Δημοσκόπηση έδειξε ότι οι ψηφοφόροι της Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) τάσσονται υπέρ μιας συμφωνίας με τη Λε Πεν. Σύμφωνα με την έρευνα του TNS Sofres, μόλις το 51% των ψηφοφόρων της Λεπέν θα ψήφιζαν Σαρκοζί, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος εκτιμάται πως χρειάζεται το 80%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το γράμμα του Σαρκοζί στους Γάλλους: Ιστορική η επιλογή της 6ης Μαΐου

Ζισκάρ Ντ’ Εστεν: Δαγκωτό Σαρκοζί

Όλαντ: Αν εκλεγώ, θα ανακουφίσω τους Έλληνες – Προανήγγειλε μνημόνιο κατά της λιτότητας

Σαρκοζί: «Καμία συμφωνία με Λε Πεν – Το 18% δεν της ανήκει!»

Η μοναξιά της Άνγκελα – Η Μέρκελ χάνει τα στηρίγματά της

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε