Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Δε θέλει εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ ο Λούλα

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Η αύξηση των δασμών σε περισσότερο από 100 προϊόντων παραγωγής των ΗΠΑ δεν είχε στόχο να ξεσπάσει «εμπορικός πόλεμος» ανάμεσα στις δυο χώρες…

… τόνισε ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα. Στόχος του μέτρου, το οποίο θα αρχίσει να εφαρμόζεται τον επόμενο μήνα, είναι να τηρηθούν οι κανόνες που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), επεσήμανε ο Βραζιλιάνος ηγέτης. 

Η Μπραζίλια ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι θα επιβάλει δασμούς ύψους 591 εκατ. δολαρίων σε μια σειρά αγαθών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάνοντας ακόμα ένα βήμα στην διαμάχη της με την Ουάσινγκτον για τις επιδοτήσεις στο βαμβάκι. Η Βραζιλία ανακοίνωσε επίσης ότι θα επιβάλει άλλα μέτρα «στο αμέσως προσεχές μέλλον» για δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, ύψους άλλων 238 εκατ. δολαρίων. 

Η κυβέρνηση Λούλα προχώρησε στην κίνηση αυτή μετά την απόφαση του ΠΟΕ με την οποία επετράπη στη Βραζιλία να επιβάλει δασμούς ύψους 829 εκατ. δολαρίων σε αγαθά παραγόμενα στις ΗΠΑ λόγω του ότι η Ουάσινγκτον δεν εφάρμοσε αποφάσεις του για την περικοπή των επιδοτήσεων στους βαμβακοπαραγωγούς. Η απόφαση αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο πρόστιμο που επιβάλλεται στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον διεθνή εμπορικό οργανισμό. 

Αναφερόμενος στον Ομπάμα, ο Λούλα είπε πως «θα συνιστούσα στο σύντροφο να πει στους ανθρώπους του να διαπραγματευτούν το ταχύτερο. Η Βραζιλία δεν έχει κανένα συμφέρον να εμπλακεί σε διένεξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά έχει συμφέρον οι Ηνωμένες Πολιτείες να σεβαστούν την απόφαση του ΠΟΕ». 

Συμπλήρωσε δε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η Βραζιλία δε συνιστούν «αντίποινα», αλλά αποτελούν ένα μήνυμα υπέρ μιας δικαιότερης τάξεως στο παγκόσμιο εμπόριο. «Λέμε ότι το μέγεθος και ο πλούτος ενός έθνους δεν έχουν σημασία. Είμαστε ανεξάρτητες χώρες και θέλουμε να τυγχάνουμε σεβασμού», δήλωσε. 

Ο Λούλα αναφέρθηκε επίσης στις αποτελματωμένες συνομιλίες για το παγκόσμιο εμπόριο από το λεγόμενο «γύρο της Ντόχας»στο πλαίσιο του ΠΟΕ. «Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τη Βραζιλία, είχαν φθάσει σε συμφωνία στο γύρο της Ντόχας το 2008, αν είχαν υπογράψει την πρόταση μαζί με μας, δε θα τσακωνόμασταν τώρα, και ο λαός [των χωρών] της Αφρικής θα πούλαγε το βαμβάκι του στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες», σημείωσε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε