Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Δείχνουν την πόρτα εξόδου και… στην Μέρκελ!

REUTERS
REUTERS
Γκάλοπ-κόλαφος για την καγκελάριο. Το 46% επικρίνει τη στάση της Μέρκελ απέναντι στην κρίση της Ευρωζώνης. Εννέα μονάδες μπροστά το δίδυμο Σοσιαλδημοκρατών – Πρασίνων
Να επιβεβαιώσει τους χειρότερους πολιτικούς εφιάλτες της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ ήρθε μία δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του περιοδικού “Stern”.
 
Σωστός κόλαφος για την επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) αλλά και για τον δεξιό κυβερνητικό συνασπισμό (CDU/CSU-FDP) του οποίου αυτή ηγείται, η εν λόγω σφυγμομέτρηση (η οποία πραγματοποιήθηκε προτού ο Ελληνας πρωθυπουργός απασφαλίσει τη “βόμβα” του δημοψηφίσματος) παρουσιάζει το 50% των Γερμανών να ζητεί την απομάκρυνση της Μέρκελ από την εξουσία, καθώς και να επικρίνει τη στάση της Γερμανίδας απέναντι στο πρόβλημα της ελληνικής (και κατ’ επέκταση ευρωπαϊκής) κρίσης χρέους.
 
Στον αντίποδα μόλις το 39% των ψηφοφόρων βλέπει θετικά την επανεκλογή της. Επιπλέον, το 46% θεωρεί πως η σιδηρά κυρία της Γερμανίας δεν έχει ανταποκριθεί με την απαιτούμενη δυναμικότητα και αμεσότητα στις οικονομικές προκλήσεις που απειλούν να τινάξουν στον αέρα την Ευρωζώνη.
 
Κακά είναι τα μαντάτα και για τον κυβερνητικό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων (CDU-CSU-FDP), ο οποίος φέρεται να βρίσκεται εννέα μονάδες πίσω από το αντίπαλο δίδυμο των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και Πρασίνων.
 
Για την Ελλάδα – Ελλιπής η συμφωνία, λέει το 87%
 
Κοιτώντας κανείς τα αποτελέσματα της σφυγμομέτρησης εντυπωσιάζεται από το γεγονός πως το 87% των Γερμανών ψηφοφόρων θεωρεί πως η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου δεν είναι αρκετή για να σώσει την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Το εντυπωσιακό είναι πως οι Γερμανοί ήταν στη συντριπτική τους πλειονότητα απαισιόδοξοι για το αποτέλεσμα ήδη προτού ο Γ. Παπανδρέου μιλήσει για δημοψήφισμα. Δεδομένων των τελευταίων εξελίξεων, η εν λόγω απαισιοδοξία μάλλον θα προσεγγίζει το 100%.
 
Βολές και από το “Spiegel” – “Δεν πείθει η καγκελάριος”
 
“Η Μέρκελ έχει χάσει την υποστήριξη του λαού, επί του παρόντος δεν μπορεί να πείσει τους Γερμανούς”, γράφει στην ιστοσελίδα του το περιοδικό “Spiegel”, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των τελευταίων, αρνητικών για την καγκελάριο, δημοσκοπήσεων. Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα της σιδηράς κυρίας (ή μάλλον, ένα από τα μεγάλα προβλήματά της) είναι πως πέρα από την εμπιστοσύνη του λαού, αυτή φαίνεται να έχει χάσει ακόμη και την εμπιστοσύνη των ιδίων των εταίρων της στον κυβερνητικό συνασπισμό.
 
Τελευταίο αγκάθι στη σχέση μεταξύ των εταίρων ήρθαν να αποτελέσουν οι φοροαπαλλαγές (ύψους 7 δισ. ευρώ) για τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα που ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα οι Γερμανοί υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, Σόιμπλε (CDU) και Ρέσλερ (FDP).
 
Στο άκουσμα των παραπάνω, ο ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χόρστ Ζέεχοφερ αντέδρασε εντονότατα καταγγέλλοντας πως παραμερίστηκε από τις συζητήσεις. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να ακυρώσει προγραμματισμένη συνάντηση με τη Μέρκελ, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και αποχώρησης του CSU από την κυβέρνηση.
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε