weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

“Δέκα εντολές” για την αποφυγή παιδεραστίας!

“Δέκα εντολές” για την αποφυγή παιδεραστίας! | Newsit.gr
ΦΩΤΟ REUTERS

Στο συγκεκριμένο κείμενο του Βατικανού αποσαφηνίζεται ότι κάθε επισκοπή πρέπει να διερευνά περιπτώσεις σεξουαλικών παρενοχλήσεων ανηλίκων από κληρικούς. Στη συνέχεια, «αν οι κατηγορίες έχουν βάση -εξηγεί το κείμενο του Βατικανού- πρέπει να ειδοποιείται το Συμβούλιο για την Ορθότητα της Πίστεως». Πρόκειται, ουσιαστικά, για την πρώην, πανίσχυρη, Ιερά Εξέταση.

Στο συμβούλιο αυτό, μέχρι το 2005, προΐστατο ο σημερινός ποντίφικας Γιόζεφ Ράτσιγκερ. Ανάλογα με τις περιπτώσεις, οι κατηγορούμενοι ιερωμένοι, θα μπορούν να κρίνονται είτε από το Συμβούλιο για την Ορθότητα της Πίστεως, είτε από τον ίδιο τον ποντίφικα. Για τα πιο σοβαρά περιστατικά, ο πάπας έχει το δικαίωμα να αφορίζει τον κληρικό, χωρίς να έχει προηγηθεί η κρίση κάποιου εκκλησιαστικού δικαστηρίου. Στις περιπτώσεις, δε, στις οποίες ο υπαίτιος ιερωμένος αναγνωρίζει τις ευθύνες του, ο επίσκοπος στον οποίο υπάγεται θα εκδίδει απόφαση με την οποία θα απαγορεύει ή θα περιορίζει αυστηρά τη δραστηριότητα του συγκεκριμένου ιερέα. 

Εξάλλου, ο αμερικανικός Τύπος συνεχίζει να δημοσιεύει άρθρα που κατακρίνουν τη δράση της Καθολικής Εκκλησίας στο θέμα των κρουσμάτων παιδεραστίας. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «New York Times», το Βατικανό δεν τιμώρησε τον ιερέα ινδικής καταγωγής Τζόσεφ Παλάνιβελ Γιεγιαπάουλ. Ο Γιεγιαπάουλ, κατά την παραμονή του στην πολιτεία Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών, φέρεται να κακοποίησε ένα κοριτσάκι δεκατεσσάρων ετών. 

«Ο εν λόγω ιερέας – γράφουν οι «New York Times»- συνεχίζει να ιερουργεί στις Ινδίες, παρά το ότι ο αρχιεπίσκοπος της Μινεσότα είχε επικοινωνήσει με την Αγία Έδρα, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για άτομο που δεν πρέπει να έλθει σε επαφή με ανήλικα». 

Ο καρδινάλιος Άντζελο Σοντάνο, από το Βατικανό, απαντώντας στις νέες κατηγορίες, υπογράμμισε ότι «τα λάθη των παπάδων χρησιμοποιούνται, τώρα, ως όπλα κατά της Εκκλησίας, απ’ όσους δεν δέχονται τις ηθικές αλήθειες που ενσαρκώνει ο πάπας». 

Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αγίας Έδρας, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, έκανε γνωστό ότι «ο ποντίφικας είναι διατεθειμένος να συναντήσει τα θύματα σεξουαλικών κακοποιήσεων από κληρικούς. Η συνάντηση, όμως, θα πρέπει να γίνει σε κλίμα περισυλλογής και προσευχής, όχι υπό την πίεση των μέσων ενημέρωσης».

Το πρωί η Σύνοδος Καθολικών Επισκόπων των ΗΠΑ ανακοίνωσε τις «δέκα εντολές» που θα πρέπει να ενεργούν οι ιερείς ώστε να αποφεύγεται η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Εκκλησίας.

 
«Είναι αφελές να πιστέψουμε ότι οι άνθρωποι συνειδητοποιούν αυτόματα τα όρια και είναι καλό που οι οικογένειες και οι οργανώσεις θέτουν όρια» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Τερέζα Κέτελκαμπ, διευθύντρια του γραφείου προστασίας των παιδιών της Συνόδου. «Για παράδειγμα, κανένας νέος που ασχολείται με παιδιά, κανένας ιερέας, κανένας ενήλικος δεν θα πρέπει να βρίσκεται μόνος σε ένα δωμάτιο με ένα παιδί», προσθέτει το κείμενο.
 
Σύμφωνα με τον «οδηγό» αυτό, οι εκκλησίες θα πρέπει να ελέγχουν συστηματικά το παρελθόν των ατόμων στα οποία αναθέτουν να ασχολούνται με τα παιδιά. «Εάν ένας ενήλικας είχε προβλήματα με τους κανόνες της κοινωνικής ζωής, όπως το να μην οδηγεί μεθυσμένος ή να διαταράσσει την τάξη, ίσως να έχει και άλλα προβλήματα με άλλους κανόνες, όπως αυτός που ορίζει να μην αγγίζει τα παιδιά», σημειώνει η Κέτελκαμπ.
 
Τα ίδια τα παιδιά καλούνται να αποκαλύπτουν «συμπεριφορές που αποτελούν προμηνύματα σεξουαλικής κακοποίησης», όπως για παράδειγμα εάν κάποιος ενήλικος τα γεμίζει με δώρα ή αν τους επιτρέπει να κάνουν πράγματα που τους έχουν απαγορεύσει οι γονείς τους.
#TAGS MM