Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Δεκάδες δισ το κόστος για την ανοικοδόμηση της Ιαπωνίας – Οι οικονομικές συνέπειες του καταστροφικού σεισμού

Αυτοκινητοβιομηχανίες, ολόκληρες πόλεις ισοπεδωμένες, εργοστάσια που παράγουν από μπίρα μέχρι αεροπλάνα. Πολλά από αυτά έχουν καταστραφεί. ‘Αλλα δεν μπορούν να λειτουγήσουν λόγω της τεράστιας έλλειψης ενέργειας.

Η Ιαπωνία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο χρέος στον κόσμο.

Η κυβέρνησή της σχεδιάζει πακέτο δισεκατομμυρίων γεν για ανοικοδόμηση, μετά τον καταστροφικό σεισμό των 9 Ρίχτερ, σχεδιάζει για να αντιμετωπίσει αυτό που ο πρωθυπουργός Ναότο Καν, αποκάλεσε τη χειρότερη κρίση για τη χώρα του μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όπως αναφέρει το Reuters μία πρώτη αποτίμηση των καταστροφών ανεβάζει το κόστος σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εντούτοις, θα χρειαστεί ένας πρόσθετος δημοσιονομικός σχεδιασμός μέσο-μακροπρόθεσμης διάρκειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του φοβερού σεισμού, όπως παραδέχτηκε στο ιαπωνικό δίκτυο NHK ο υπουργός Επικρατείας της χώρας Γιούκιο Εντάνο.

Η βόρεια επαρχία Τοχόκου, που χτυπήθηκε περισσότερο από το σεισμό, παράγει το 8% του ιαπωνικού ΑΕΠ.

Επιπλέον, τα σημαντικά πακέτα ανοικοδόμησης μπορεί να επηρεάσουν τη ζήτηση για τα ιαπωνικά ομόλογα, όπως επεσήμαναν αναλυτές στο Bloomberg.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας σχεδιάζει «τεράστιες» ενέσεις ρευστότητας προκειμένου να εξασφαλίσει τη σταθερότητα στο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Ο πρωθυπουργός Ναότο Καν τόνισε ότι η χώρα θα κινηθεί ώστε να περιορίσει τυχόν κερδοσκοπικά φαινόμενα σε βάρος της κατά το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε