Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Δεκάδες οι νεκροί στο Κιργιστάν

Δεκάδες οι νεκροί στο Κιργιστάν

‘Αδεια στος δυνάμεις ασφαλείας να πυροβολούν και να σκοτώνουν έδωσε η προσωρινή κυβέρνηση του Κιργιστάν.  Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεύτερη πόλη.

Η προσωρινή κυβέρνηση του Κιργιστάν έδωσε διαταγή προς τις δυνάμεις ασφαλείας να πυροβολούν για να σκοτώσουν σε μία προσπάθεια να σταματήσει τις εθνοτικές συγκρούσεις οι οποίες έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 77 ανθρώπων στις περιοχές της Ος και της Τζαλαλαμπάντ.

Στο μεταξύ, το Κιργιστάν επέκτεινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και σε δεύτερη πόλη, στην περιοχή Τζαλαλαμπάντ, στα νότια της χώρας, φοβούμενο «αποσταθεροποίησή» της έπειτα από τις εθνοτικές συγκρούσεις, από τις οποίες βρήκαν τον θάνατο πάνω από 60 άνθρωποι, ανακοίνωσε σήμερα η προσωρινή κυβέρνηση.

“Η κατάσταση στο Τζαλαλαμπάντ δεν είναι καλή, πλήθος συγκεντρώνεται, και ακούγονται πυροβολισμοί. Αυτά είναι επακόλουθα των γεγονότων στο Ος”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Φαρίντ Νιγιάζοφ. “Οι κάτοικοι ανησυχούν. Η απάντηση ελήφθη και η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από σήμερα”, πρόσθεσε.

Νωρίτερα, η προσωρινή κυβέρνηση του Κιργιστάν έκανε έκκληση στη Ρωσία να στείλει ειρηνευτικά στρατεύματα για να αποκαταστήσουν την τάξη στη χώρα όπου από την Πέμπτη έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι στις συγκρούσεις ανάμεσα σε διαφορετικές εθνότητες. 

Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανακοίνωσε πως η Ρωσία θεωρεί πως δεν υπάρχει λόγος να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στο Κιργιστάν επι του παρόντος, καθώς τα επεισόδια είναι μεταξύ εθνοτικών ομάδων, ωστόσο θα προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια. Η Νατάλι Τιμακόβα πρόσθεσε πως ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ διέταξε να συζητηθεί το αίτημα του Κιργιστάν από το συμβούλιο ασφαλείας των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών, προκειμένου να αποφασισθεί ποια θα είναι τα μέτρα αντίδρασης.

“Εξαιρετικά ανήσυχο” το Ουζμπεκιστάν

“Η κοινωνία και ο λαός του Ουζμπεκιστάν είναι εξαιρετικά ανήσυχος από τα επεισόδια των τελευταίων ημερών στην πόλη Ος, στα νότια του Κιργιστάν” ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. “Οι δολοφονίες, οι βιαιότητες, οι καταστροφές, οι εμπρησμοί και οι κλοπές που διαπράχθηκαν κατά ενός ειρηνικού πληθυσμού μπορεί να δημιουργήσουν μόνο ένα αίσθημα αγανάκτησης σε ολόκληρη την διεθνή κοινότητα. Αυτές οι βιαιότητες ήταν οργανωμένες, υπολογισμένες και προκλήθηκαν προκειμένου να τροφοδοτήσουν τις εθνοτικές συγκρούσεις και να αναγκάσουν την μειονότητα του Ουζμπεκιστάν να εγκαταλείψει το Κιργιστάν” προσθέτει η ανακοίνωση. “Δεν έχουμε καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι όλα αυτά έχουν προκληθεί από τις δυνάμεις των οποίων τα συμφέροντα είναι πολύ μακριά από αυτά του λαού του Κιργιστάν” σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποστείλει στο Κιργιστάν ειδικό στα ανθρωπιστικά ζητήματα 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την αποστολή στο Κιργιστάν ενός ειδικού στα ανθρωπιστικά ζητήματα ο οποίος θα εκτιμήσει την κατάσταση. “Λόγω των χιλιάδων αμάχων που φεύγουν μαζικά προς τα σύνορα και για τους άλλους που εμποδίζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των συγκρούσεων πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε για την αντιμετώπιση τυχόν ανθρωπιστικών προβλημάτων” δήλωσε η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για την ανθρωπιστική βοήθεια και για καταστάσεις κρίσης, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. “Η ΕΕ παρακολουθεί την κατάσταση εκ του σύνεγγυς και αν χρειαστεί θα κινητοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα” πρόσθεσε η επίτροπος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε