Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Δεκαετίες για να καθαριστεί η Φουκουσίμα – Ραδιενέργεια και στο κρέας

Σε όλες τις ποσότητες κρέατος οι τιμές του καισίου κυμαίνονταν από 1.530 ως 3.200 μπεκερέλ ανά κιλό, ενώ το επιτρεπτό όριο είναι 500 μπεκερέλ.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν δήλωσε σήμερα θα χρειαστούν δεκαετίες για να καθαριστεί και να τεθεί οριστικά εκτός λειτουργίας το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, μετά το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα των τελευταίων 25 χρόνων.

Οι δηλώσεις αυτές του Καν είναι οι πρώτες της ιαπωνικής κυβέρνησης που αναφέρονται σε ένα χρονοδιάγραμμα για τον καθαρισμό του εργοστασίου, μετά τα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί.

“Θα χρειαστούν τρεις, πέντε, δέκα ή τελικά αρκετές δεκαετίες για να αποκαταστήσουμε τις ζημιές του πυρηνικού δυστυχήματος”, υπογράμμισε ο Καν μιλώντας σε αξιωματούχους του Δημοκρατικού Κόμματος.

Από την πλευρά της η εταιρία Tokyo Electric Power Co (Tepco) που διαχειρίζεται το εργοστάσιο της Φουκουσίμα ανακοίνωσε πως πέτυχε το στόχο που έθεσε η κυβέρνηση, να εγκαταστήσει ένα σύστημα ψύξης των αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού, εντός τεσσάρων μηνών από τότε που σημειώθηκε το δυστύχημα, δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος.

Ο Γκόσι Χοσόνο, υπουργός της κυβέρνησης που διορίστηκε για να επιβλέπει τις προσπάθειες διαχείρισης της πυρηνικής κρίσης, δήλωσε ότι πιστεύει πως η εταιρεία Tokyo Electric πέτυχε το στόχο της να εγκαταστήσει ένα σύστημα ψύξης των αντιδραστήρων, το πρώτο μιας σειράς μέτρων που απαιτούνται για τη διακοπή της λειτουργίας του σταθμού τον Ιανουάριο.

Στο μεταξύ, πολύ υψηλά επίπεδα καισίου, έξι φορές μεγαλύτερα του κανονικού, ανιχνεύτηκαν σε βοδινό κρέας από την περιφέρεια της Φουκουσίμα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση των τοπικών αρχών.

Το μολυσμένο κρέας προέρχεται από έντεκα ζώα κτηνοτρόφου στην πόλη Μιναμισόμα και διοχετεύτηκε στην αγορά της ιαπωνικής πρωτεύουσας.

Σε όλες τις ποσότητες κρέατος οι τιμές του καισίου κυμαίνονταν από 1.530 ως 3.200 μπεκερέλ ανά κιλό, ενώ το επιτρεπτό όριο είναι 500 μπεκερέλ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε