Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Δεν αδιαφορήσαμε για τους λαθρομετανάστες λένε οι Γάλλοι

Αρνούνται οι Γάλλοι ότι το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ, αδιαφόρησε για την τύχη λαθρομεταναστών που ήταν αβοήθητοι καταμεσής της Μεσογείου.

Oι Γαλλικές ένοπλες δυνάμεις απέρριψαν τη Δευτέρα τους ισχυρισμούς ότι το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ αδιαφόρησε για την τύχη λαθρομεταναστών, που συνάντησε σε ακυβέρνητο πλοιάριο καταμεσής της Μεσογείου, εγκαταλείποντας τους στην τύχη τους,με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από αυτούς να χάσουν τη ζωή τους.
 
Η Αγγλική εφημερίδα Γκάρντιαν, ανέφερε ότι ένα σκάφος που μετέφερε 72 λαθρομετανάστες παρασύρθηκε και έμεινε ακυβέρνητο επί 16 ημέρες στα ανοιχτά της Μεσογείου, 18 μόλις ώρες αφού είχε αποπλεύσει από την Τρίπολη στις 25 Μαρτίου, έχοντας μείνει από καύσιμα.
 
Σύμφωνα με το σενάριο που παρουσιάζει η εφημερίδα ” παρά το γεγονός ότι το πλοιάριο των λαθρομεταναστών εξέπεμψε σήμα κινδύνου προς την Ιταλική ακτοφυλακή αλλά και ότι ήρθε σε επαφή τόσο με στρατιωτικό ελικόπτερο, όσο και με πολεμικό πλοίο του ΝΑΤΟ, καμιά προσπάθεια διάσωσης των λαθρομεταναστών δεν πραγματοποιήθηκε “.
 
Όλοι οι επιβαίνοντες στο σκάφος, που είχαν ως προορισμό το Ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, εκτός από 11, πέθαναν από έλλειψη τροφής και νερού περιπλανώμενοι αβοήθητοι στα νερά της Μεσογείου, προσθέτει η εφημερίδα στο δημοσίευμά της, στο οποίο συμπληρώνει ότι το πολεμικό πλοίο του ΝΑΤΟ, που φέρεται να αδιαφόρησε στις εκκλήσεις για βοήθεια των λαθρομεταναστών, ” είναι πιθανό να ήταν το Γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ “.
 
Εκπρόσωπος των Γαλλικών ενόπλων δυνάμεων απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ότι το αεροπλανοφόρο, που όντως μετείχε στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ ανοιχτά των ακτών της Λιβύης, στα τέλη Μαρτίου, είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση.
 
” Νομίζω ότι είμαστε απολύτως σαφής σε αυτό που λέμε. Δεν υπήρξε ποτέ οποιαδήποτε επαφή με σκάφος που μετέφερε λαθρομετανάστες, ούτε από το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ, ούτε από οποιοδήποτε άλλο από τα σκάφη που μετέχουν στις επιχειρήσεις στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, είτε από αέρος, είτε δια θαλάσσης “, δήλωσε ο συνταγματάρχης Τιερί Μπούρκχαρντ στο δημόσιο ραδιόφωνο της Γαλλίας.
 
Επιπροσθέτως δε διευκρίνισε ότι το Σαρλ Ντε Γκολ, ουδέποτε πλησίασε σε απόσταση μικρότερη των 200 χιλιομέτρων από τις ακτές της Τρίπολης και ποτέ δεν βρέθηκε στην πορεία που ακολουθούν τα πλοιάρια των λαθρομεταναστών που ταξιδεύουν για τη Λαμπεντούζα.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε