Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Δεν απελπίζεται παρά τα γαλλικά εμπόδια ο Ερντογάν

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Η Γαλλία, μαζί με τη Γερμανία, προτείνει στην Τουρκία προνομιακή σύμπραξη με την Ε.Ε. αλλά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ελπίζει πως η γαλλική θέση μπορεί να αλλάξει.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός συναντήθηκε την Τετάρτη με τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων και μιλώντας με δημοσιογράφους επεσήμανε πως «δεν απελπίζεται» με τη θέση Σαρκοζί όσον αφορά την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Δεν απελπίζομαι. Πιστεύω ότι ο κ. Σαρκοζί μπορεί να αναθεωρήσει τη στάση του».

Ο Νικολά Σαρκοζί έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πιο σφοδρούς πολέμιους της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., εκτιμώντας ότι δεν αποτελεί γεωγραφικά τμήμα του ευρωπαϊκού χώρου. Μαζί με το Βερολίνο, το Παρίσι προτείνει στους Τούρκους μία «προνομιακή σύμπραξη» με την Ένωση αντί της πλήρους ένταξης.

Ο Ταγίπ Ερντογάν απαρίθμησε τα επιχειρήματα υπέρ της ένταξης, όπως ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Τουρκία ως γέφυρα ανάμεσα στη Δύση και τον μουσουλμανικό κόσμο και έδωσε έμφαση στην πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα του στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.

«Η Τουρκία πληροί πολύ περισσότερα κριτήρια από ορισμένες εκ των 27 χωρών μελών, είτε όσον αφορά τα πολιτικά κριτήρια, είτε τα οικονομικά κριτήρια του Μάαστριχτ. Δεν έχουμε χάσει ίχνος από την αποφασιστικότητά μας», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός και δήλωσε βέβαιος ότι στη διάρκεια της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων θα υπάρξουν εξελίξεις που θα σηματοδοτήσουν μια νέα εποχή.

Ο Νικολά Σαρκοζί δεσμεύτηκε στον Ερντογάν να επισκεφθεί την Τουρκία τον επόμενο Νοέμβριο, όταν η Γαλλία θα αναλάβει την προεδρία της G20. Ο Γάλλος πρόεδρος αποδέχτηκε τη σχετική πρόταση του Τούρκου πρωθυπουργού, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων. Κατά τη συνάντησή τους, οι δυο ηγέτες επανέλαβαν τις θέσεις τους σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συμφώνησαν να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης και της οικονομίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε