Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Δεν έφυγαν από την Ελλάδα τα δέματα βόμβες στη Ρώμη – Ανέλαβαν αναρχικοί την ευθύνη

–  Η ΕΛ.ΑΣ διαψεύδει οποιαδήποτε ανάμιξη στην υπόθεση
–  FAI επαναστατικός πυρήνας Λάμπρος Φούντας», γράφει το σύντομο μήνυμα των αναρχικών
– Δυο τραυματίες από τις εκρήξεις στις πρεσβείες Ελβετίας και Χιλής
– Συναγερμός και στη Βέρνη, ύποπτο δέμα στην πρεσβεία της ΕΕ!
Μνήμες από τις επιθέσεις του Νοεμβρίου σε πρεσβείες στην Αθήνα ξύπνησαν με το τρομο-μπαράζ στη Ρώμη. Στόχοι και πάλι πρεσβείες, για αυτό και άμεσα οι έρευνες στράφηκαν και σε Έλληνες αναρχικούς και στη διεθνή διασύνδεση τρομοκρατών.

Η αναρχική οργάνωση Federazione Anarchica Informale (FAI) ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις με παγιδευμένα πακέτα σε δύο πρεσβείες στη Ρώμη νωρίτερα σήμερα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άνθρωποι, μετέδωσε το πρακτορείο Ansa

Το κείμενο με το οποίο αναλαμβάνει την ευθύνη βρέθηκε σε ένα μικρό κουτί κοντά σε έναν από τους τραυματίες.

«Είμαστε αποφασισμένοι να ακολουθήσουμε το δρόμο μας, με λόγια και με πράξεις. Να καταστρέψουμε το απολυταρχικό σύστημα. Ζήτω η FAI, ζήτω η αναρχία. Federazione Anarchica Informale, επαναστατικός πυρήνας Λάμπρος Φούντας», γράφει το σύντομο μήνυμα το οποίο βρίσκεται στα χέρια της ιταλικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, προσθέτει το Ansa.

Όλες οι πρεσβείες στην ιταλική πρωτεύουσα βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και έχουν ερευνηθεί εξονυχιστικά από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Νωρίτερα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο AGI, επικαλούμενο τις αστυνομικές αρχές: οι εκρηκτικοί φάκελοι στις πρεσβείες της Ελβετίας και της Χιλής στη Ρώμη, φέρονται να έχουν σταλεί από την Ελλάδα. Μάλιστα με νόημα τα ιταλικά ΜΜΕ υπενθυμίζουν αφενός ότι την ιταλική μεθοδολογία εκρήξεων σε παγιδευμένα δέματα και επιστολές αντέγραψαν αυτοί που αναστάτωσαν την Αθήνα με αντίστοιχες επιθέσεις και αφετέρου πως αξιολογούνται και οι επισκέψεις στην Ιταλία των προσφάτως συλληφθέντων και κατηγορουμένων για τρομοκρατία στη χώρα μας.

Ωστόσο, λίγο αργότερα ένα τέτοιο ενδεχόμενο διαψεύστηκε τόσο από ιταλικής πλευράς όσο κι από ελληνικής. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα παγιδευμένα δέματα που εξερράγησαν στις πρεσβείες της Ελβετίας και της Χιλής στην Ιταλία εστάλησαν από την Ελλάδα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι Ιταλικές αρχές με τις οποίες υπήρξε επικοινωνία από ελληνικής πλευράς δεν έχουν υποβάλει κανένα αίτημα συνεργασίας για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ούτε έχουν προσκομίσει ενδείξεις ή στοιχεία που να εμπλέκουν έλληνες αντιεξουσιαστές στην αποστολή των δεμάτων. 

Ωστόσο, κατά πληροφορίες, εξετάζουν το ενδεχόμενο να εστάλησαν από ιταλική οργάνωση τα παγιδευμένα δέματα σε ένδειξη συμπαράστασης, εκτός των άλλων, σε Έλληνες κρατούμενους, κάτι που έχει συμβεί και στο παρελθόν και μάλιστα όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες πιθανόν να υπάρχει και ανάληψη ευθύνης για αυτό στην Ιταλία.

«Ακολουθείται η αναρχική οδός. Οι ενδείξεις είναι ανάλογες με εκείνες των συμβάντων που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα το Νοέμβριο και αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι πρόκειται για τη σωστή οδό», επιβεβαίωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι. Μίλησε δε για πολύ βίαιες ομάδες, που είναι παρούσες και στην Ισπανία και την Ελλάδα.

Μπαράζ εκρήξεων αναστατώνει την «αιώνια πόλη»

Ένας άνθρωπος έχει τραυματιστεί σοβαρά από την έκρηξη στην πρεσβεία που παραπέμπει στο μπαράζ εκρήξεων παγιδευμένων δεμάτων σε πρεσβείες της Αθήνας.

Πρόκειται για τον υπεύθυνο αλληλογραφίας της πρεσβείας, ο οποίος άνοιξε το παγιδευμένο δέμα με συνέχεια να τραυματιστεί σοβαρά στα χέρια. Πιο σοβαρή η κατάστασή του στο αριστερό χέρι και αντιμετωπίζει ενδεχόμενο ακρωτηριασμού.
Άμεσως έφτασαν αστυνομία και ασθενοφόρα στον τόπο της έκρηξης - ΦΩΤΟ REUTERS
Λίγες ώρες μετά, ακολούθησε η έκρηξη βόμβας στη χιλιανή πρεσβεία, κοντά στη Βια Βένετο. Ένας άνδρας τραυματίστηκε στο πρόσωπο και στα χέρια σύμφωνα με το Ansa. Η ιταλική αστυνομία δεν έχει δώσει άλλες πληροφορίες για την έκρηξη.

Στις εκρήξεις στις πρεσβείες της Ελβετίας και της Χιλής, που αναστάτωσαν την «αιώνια πόλη», ήρθε να προστεθεί και ο εντοπισμός ύποπτου δέματος στην πρεσβεία της Ουκρανίας. Σε αυτό όμως, δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνα στοιχεία.

Οι καραμπινιέροι, περισυνέλεξαν ότι έχει απομείνει από τους δυο εκρηκτικούς φακέλους και πρόκειται τώρα να προχωρήσουν σε σειρά εξακριβώσεων και ερευνών, με την βοήθεια των πιο προηγμένων τεχνολογιών. Η ειδική αντιτρομοκρατική εισαγγελία της Ρώμης, ξεκίνησε έρευνα την υπόθεση, με την κατηγορία επίθεσης με τρομοκρατική πρόθεση.

Σε ό,τι αφορά τις ξένες πρεσβείες στην Ρώμη, οι ιταλικές αρχές ζήτησαν να τηρούνται πολύ προσεκτικές διαδικασίες, κυρίως σε ότι αφορά την παραλαβή της αλληλογραφίας.
Επί ποδός και οι πυροσβέστες - ΦΩΤΟ REUTERS
«Εκφράζουμε όλη μας την αλληλεγγύη προς τον Ελβετό πρεσβευτή και προς όλο το προσωπικό αυτής της διπλωματικής εκπροσώπησης, η οποία ήταν στόχος μιας αξιοθρήνητης πράξης βίας, η οποία αξίζει την εντονότερη καταδίκη μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Φράνκο Φρατίνι.
Καραμπινιέρι έξω από την πρεσβεία της Χιλής - ΦΩΤΟ REUTERS 

Και πρόσθεσε πως «η Ιταλία, παρενέβη ήδη ώστε οι πρεσβείες της που βρίσκονται σε περιοχές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, να λάβουν επιπλέον μέτρα ασφαλείας».
Αποκλείστηκε ο χώρος γύρω από την πρεσβεία της ΕΕ στην Ελβετία - ΦΩΤΟ REUTERS 
Οι ιταλικές αστυνομικές δυνάμεις πρόκειται να πραγματοποιήσουν προληπτικούς ελέγχους σε ξένες διπλωματικές αντιπροσωπείες, ενώ πηγές της εισαγγελίας της Ρώμης, αφήνουν να διαρρεύσει ότι δεν αποκλείεται να παραδοθούν και νέα εκρηκτικά πακέτα.

Συναγερμός και στη Βέρνη

Εκτός από τη Ρώμη, συναγερμός σήμανε και στην πρωτεύουσα της Ελβετίας, Βέρνη. Ύποπτο δέμα εστάλη στην πρεσβεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε η ελβετική αστυνομία και αμέσως τμήματα του κτιρίου εκκενώθηκαν για να γίνουν έλεγχου.
Παντού αστυνομία γύρω από το κτίριο της πρεσβείας της ΕΕ - ΦΩΤΟ REUTERS

«Βλέπουν» υποστηρικτές του Μάρκο Καμένις και Έλληνες αναρχικούς!

Την ίδια στιγμή, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης συνδέουν το μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων με την υπόθεση του Ελβετού αναρχικού, Μάρκο Κάμενις. Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Tg5, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, πίσω από την επίθεση, βρίσκονται, πιθανότατα, Ιταλοί αναρχικοί, που ζητούν την απελευθέρωση του 58χρονου Ελβετού, ο οποίος θεωρείται εμβληματική φιγούρα του αναρχικού-οικολογικού κινήματος.
Συναγερμός στην πρεσβεία της Ελβετίας - ΦΩΤΟ REUTERS
Τη δεκαετία του ΄70 ο Κάμενις ανέπτυξε δράση με θέσεις και παρεμβάσεις κατά της πυρηνικής ενέργειας. Το 1980 συνελήφθη για σαμποτάζ ελβετικών μονάδων παραγωγής ατομικής ενέργειας. Κατάφερε να αποδράσει το 1981 και επί εννέα χρόνια ζούσε στην Ιταλία με πλαστά προσωπικά στοιχεία. Το 1991 συνελήφθη από τις ιταλικές αρχές, με μία νέα κατηγορία, αυτή του σαμποτάζ σε βάρος του δικτύου ηλεκτροδότησης και καταδικάστηκε σε δώδεκα χρόνια φυλάκισης.
Αστυνομικοί έξω από την πρεσβεία της ΕΕ στη Βέρνη - ΦΩΤΟ REUTERS
Μετά τη μεταφορά του σε εννέα διαφορετικά σωφρονιστικά ιδρύματα, το 2002 εκδόθηκε στην Ελβετία. Το 2004 η ελβετική δικαιοσύνη τον καταδίκασε σε κάθειρξη 17 ετών για τη δολοφονία δεσμοφύλακα, ενώ αθωώθηκε για άλλη, παράλληλη κατηγορία, που σχετιζόταν με ανθρωποκτονία συνοριακού φύλακα. Το 2007 το εφετείο της Ζυρίχης μείωσε την καταδίκη του, από δεκαεπτά σε οκτώ χρόνια φυλάκισης και αν δείξει καλή διαγωγή, ο Ελβετός αναρχικός μπορεί να αποφυλακισθεί μέσα στο 2012.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, οι Ιταλοί αναρχικοί με τη σημερινή τους επίθεση, ζητούν την άμεση αποφυλάκισή του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Rerubblica, εκτός από την υπόθεση Καμένις, οι Ιταλοί εισαγγελείς, εξετάζουν και το ενδεχόμενο να εμπλέκονται Έλληνες αναρχικοί.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε