Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Δεν είμαστε μόνοι… – Εκτός δημοσιονομικών στόχων Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία

Δεν είμαστε μόνοι… – Εκτός δημοσιονομικών στόχων Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία

Μήπως το Βερολίνο θα έπρεπε να αφήσει για λίγο την Ελλάδα και να ασχοληθεί περισσότερο με τη… φίλη Γαλλία και τις Ισπανία και Ιταλία που δεν πετυχαίνουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους;

Τα στοιχεία που έδωσε η Κομισιόν στη δημοσιότητα είναι σαφέστατα: οι τρεις μεγαλύτεροι εταίροι της Γερμανίας στην ευρωζώνη δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην επίτευξη του στόχου περί δημοσιονομικού ελλείμματος το 2013.

Σύμφωνα με το Γερμανικό πρακτορείο, το 2013 η Γαλλία και η Ισπανία προβλεπόταν ότι θα μειώσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα σε επίπεδο χαμηλότερο του 3% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ τους ενώ η Ιταλία θα εμφάνιζε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.
Αντ’ αυτού, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας θα φτάσει στο 6,3% του ΑΕΠ, της Γαλλίας στο 4,2% και της Ιταλίας στο 1,1%.

Οι προβλέψεις αυτές της Επιτροπής, όπως ανακοινώθηκε, εκπονήθηκαν στη βάση της μη μεταβολής της παρούσας οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζουν τα παραπάνω κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Επιβεβαιώνοντας προηγούμενη πρόβλεψή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης ότι συνολικά το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα υποχωρήσει κατά 0,3% εφέτος, αλλά σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις της θα σημειώσει άνοδο κατά 1% το 2013.

Η οικονομία της Γερμανίας θα διευρυνθεί κατά 0,7% φέτος και κατά 1,7% το επόμενο έτος, καταγράφοντας μια από τις καλύτερες επιδόσεις στην ευρωζώνη.
Η οικονομία της Γαλλίας θα αναπτυχθεί κατά 1,3% το 2013, προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή λιγότερο απ ό.τι προβλέπει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ (1,7%), πάντως περισσότερο από ό,τι εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (1%).

Το ΑΕΠ των 27 κρατών μελών της ΕΕ θα παραμείνει αμετάβλητο το τρέχον έτος και θα αυξηθεί 1,3% το 2013.

Ωστόσο το επίπεδο της ανεργίας για την ευρωζώνη θα διαμορφωθεί περί το 11% το επόμενο έτος. Το Μάρτιο η ανεργία διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 10,9% για την ευρωζώνη, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν 17,36 εκ. άνεργοι στα κράτη-μέλη της, το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο έχει ανέλθει ο σχετικός αριθμός από τη σύσταση της ζώνης του ευρώ έως σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κομισιόν: 4,7 η ύφεση στην Ελλάδα – Δεν προβλέπεται ανάκαμψη ούτε το 2013

Το ΔΝΤ έγινε… Ελλάδα – Λιτότητα και πάγωμα μισθών για το Ταμείο

Γερμανικές απειλές σε Ελλάδα και Ολάντ-“Αν θέλετε λεφτά, θα ματώσετε!”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε