Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Δεν εκδίδει τον Μπατίστι η Βραζιλία – Έντονη αντίδραση από την Ιταλία

ΦΩΤΟ REUTERS

Μια από τις τελευταίες αποφάσεις του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα πριν εγκαταλείψει την προεδρία της Βραζιλίας είναι να μην εκδώσει στην Ιταλία τον Τσέζαρε Μπατίστι.

Η απόφαση του απερχόμενου Βραζιλιάνου προέδρου ελήφθη βάσει έκθεσης του γενικού εισαγγελέα, ανακοίνωσε επίσημα ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας, Σέλσο Αμορίμ. Ο Μπατίστι είναι πρώην μέλος ακροαριστερής οργάνωσης και έχει καταδικαστεί στην Ιταλία για δολοφονίες.

Το 1993 καταδικάστηκε ερήμην από ιταλικό δικαστήριο σε ισόβια κάθειρξη για τέσσερις δολοφονίες και συμμετοχή σε άλλες δολοφονίες, το 1978 και το 1979. Ο ίδιος πάντως δηλώνει αθώος. Στα τέλη του 2009 το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας έδωσε το “πράσινο φως” για την έκδοσή του στην Ιταλία, αφήνοντας όμως την τελευταία λέξη στον πρόεδρο.

Ο οποίος, όμως, αποφάσισε να μην δώσει την έγκρισή του για την έκδοση του Ιταλού καταζητούμενου. Και αυτό προκάλεσε την οργή της Ρώμης που χαρακτήρισε “άδικη και ιδιαιτέρως προσβλητική” την απόφαση του Βραζιλιάνου προέδρου.

Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Ινάτσιο λα Ρούσα, πάντως, μιλώντας στο πρακτορείο Ansa, ξεκαθάρισε ότι η Ιταλία “θα χρησιμοποιήσει κάθε ένδικο μέσο προκειμένου η Βραζιλία να υπαναχωρήσει στην απόφαση της, που ευτυχώς δεν είναι οριστική, και η οποία είναι άδικη και ιδιαιτέρως προσβλητική όχι μόνο για την Ιταλία, αλλά κυρίως για τη μνήμη των ανθρώπων που δολοφονήθηκαν και τον πόνο των συγγενών όλων όσοι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του δολοφόνου Μπατίστι”.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Βραζιλίας χαρακτήρισε “προσβλητική” την αντίδραση της Ιταλίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε