Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Δεν έστειλε ο Μεράχ τα video στο Al Jazeera – Ψάχνουν το τρίτο πρόσωπο που τον βοήθησε στις δολοφονίες

ΦΩΤΟ REUTERS

Ενώ όλη η Γαλλία περιμένει να μάθει αν το Al Jazeera θα μεταδώσει τα βίντεο από τις δολοφονίες της Τουλούζ, η αστυνομία κατάληξε στο συμπέρασμα ότι ο Μοχάμεντ Μεράχ δεν ήταν εκείνος που έστειλε το υλικό στο κανάλι.

Το δέμα, με το usb όπου είχαν αποθηκευτεί τα μονταρισμένα πλάνα των επτά εκτελέσεων και ένα χειρόγραφο του φερόμενου ως δράστη, εστάλη στα γραφεία του Al Jazeera στο Παρίσι από μέρος «εκτός Τουλούζ» και συμπεραίνεται ότι δεν τα έστειλε ο ίδιος ο Μεράχ, σύμφωνα με αστυνομική πηγή.

Το υλικό περιλαμβάνει βίντεο απ’ όλες τις επιθέσεις στην Τουλούζ και το Μοντομπάν με χρονολογική σειρά. Ακούγεται μουσική, θρησκευτικά τραγούδια και αποσπάσματα από το Κοράνι, είπε ο υπεύθυνος του γραφείου του Al Jazeera στο Παρίσι.

Οι έρευνες της αστυνομίας επικεντρώνονται τώρα στο να εντοπιστεί ο αποστολέας.

Στη χειρόγραφη επιστολή που βρέθηκε στο δέμα, ο Μεράχ αναλαμβάνει αναλαμβάνει την ευθύνη των δολοφονιών. Σύμφωνα με την αστυνομία όμως, «δεν μπορούσε να είναι ο Μοχάμεντ Μεράχ ο αποστολέας».

Η γαλλική αστυνομία ανακοίνωσε πως ερευνά την πιθανότητα να εμπλέκεται και τρίτος άνθρωπος στην κλοπή του σκούτερ που χρησιμοποίησε ο Μεράχ στις δολοφονίες στην Τουλούζ και το Μοντομπάν.

Μια από τις πηγές διευκρίνισε ότι ο άντρας αυτός, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γίνει γνωστά, ίσως να εμπλέκεται σε επεισόδιο πριν από τις δολοφονίες, όπως να αγόρασε αξεσουάρ για τη μηχανή του Μεράχ ή να βρήκε πληροφορίες για τον τρόπο που εξουδετερωνόταν το αντικλεπτικό σύστημα του σκούτερ, το οποίο επέτρεπε τον εντοπισμό του.

Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν πως οι δολοφονίες διαπράχθηκαν μόνο από τον Μοχάμεντ Μεράχ, αλλά επισημαίνουν πως είχε βοήθεια από το στενό του περιβάλλον, ειδικά από τον αδελφό του Αμπντελκαντέρ, ο οποίος παραδέχτηκε ότι ήταν παρών στην κλοπή της μηχανής.

Οι δολοφονίες δεν επηρεάζουν την ψήφο των Γάλλων

Το 81% των Γάλλων ψηφοφόρων δηλώνουν ότι η ψήφος τους στις προεδρικές εκλογές που απέχουν λιγότερο από ένα μήνα, δε θα επηρεαστεί από τις δολοφονίες της Τουλούζ, αλλά από τα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται την Τρίτη. Μόλις στο 17% δήλωσαν το αντίθετο.

Οι Γάλλοι θα αποφασίσουν πρώτα απ’ όλα τι θα ψηφίσουν παίρνοντας υπόψη την εξέλιξη της αγοραστικής δύναμης και της ανεργίας, σύμφωνα με το 42% και το 30% αντιστοίχως. Το θέμα της ανασφάλειας δεν αποτελεί προτεραιότητα παρά για το 8% των Γάλλων, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το ινστιτούτο BVA τη Δευτέρα και δημοσιεύεται στην εφημερίδα Le Parisien.

Σε όλα τα θέματα, ο σοσιαλιστής υποψήφιος Φρανσουά Ολάντ θεωρείται ο πιο αξιόπιστος, εκτός από το θέμα της Ευρώπης, στο οποίο προηγείται ο Νικολά Σαρκοζί. Στο θέμα της ανασφάλειας, όπου υπάρχει ισοπαλία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου IFOP που πραγματοποιήθηκε από τις 22 ως τις 25 Μαρτίου, η πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών είναι σταθερή για το Νικολά Σαρκοζί (28,5%), όπως και για τον Φρανσουά Ολάντ (27%), ενώ σύμφωνα με το ινστιτούτο IPSOS οι δύο υποψήφιοι έρχονται στήθος με στήθος.

Στο δεύτερο γύρο, το IFOP δίνει –όπως και το IPSOS– στον σοσιαλιστή υποψήφιο 54% (-0,5 μονάδα) και 46% στον κεντροδεξιό αντίπαλό του (+0,5).

Οι δύο δημοσκοπήσεις δείχνουν σαφή άνοδο του υποψηφίου της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν με 13%. Ο Μελανσόν πλησιάζει την υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν (15,5%-16%). Αντίθετα ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού οπισθοχωρεί κατά 1,5 μονάδα, στο 11,5%.

Το 31% των ερωτηθέντων είπε ότι μπορεί να αλλάξει γνώμη για τον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του IFOP.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θα μεταδώσει τα video του μακελάρη της Τουλούζ το Al Jazeera; Σήμερα η απόφαση

Το USB των εκτελέσεων – Στο Al Jazeera έστειλε ο Μοχάμεντ Μεράχ τα video με τους φόνους

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε