Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Δεν φοβάται τα σενάρια για το Κυπριακό ο Δ. Χριστόφιας

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν παρασύρεται και δεν πανικοβάλλεται από όσα διαδίδονται για σενάρια και κινδύνους στο κυπριακό. Κρίσιμοι είναι οι επόμενοι μήνες τονίζει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης.

«Η καλύτερη απάντηση σ’ αυτά είναι η επιμονή μας στη διαδικασία του δικοινοτικού διαλόγου πάνω στη συμφωνημένη βάση», δήλωσε ο κ. Χριστόφιας.

Είπε επίσης ότι απάντηση στα διάφορα σενάρια αποτελεί και η συνεχής ανάληψη πρωτοβουλιών από την ελληνοκυπριακή πλευρά και η κατάθεση προτάσεων, που να στηρίζονται σε αρχές, μέσα από τις οποίες να αποδεικνύεται η ειλικρίνεια και η θέλησή της και να δημιουργούνται προοπτικές για επίτευξη λύσης δίκαιης, υπό τις περιστάσεις, βιώσιμης και λειτουργικής. Σ’ αυτό, είπε, στοχεύουν οι τρεις προτάσεις που έχει εισηγηθεί στην τουρκοκυπριακή πλευρά για το περιουσιακό, την Αμμόχωστο και τις διεθνείς πτυχές του κυπριακού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν οι προτάσεις αυτές γίνουν αποδεκτές από την τουρκική πλευρά, μπορούν να οδηγήσουν στην επιτάχυνση του διαλόγου και στη δημιουργία νέας δυναμικής για να φτάσουμε σε λύση.

Όπως είπε, επαναβεβαιώθηκε πως η λύση των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού θα είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο κυπριακών κοινοτήτων και ότι αυτή για να είναι αποδεκτή θα πρέπει να είναι συμφωνημένη.

Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι θα συνεχίσει τη διεθνή κινητοποίηση ώστε ο διεθνής παράγοντας να στραφεί προς την Τουρκία και να της ασκήσει επιρροή και πίεση για να εργαστεί έμπρακτα για λύση που να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και στις Συμφωνίες υψηλού επιπέδου.

Κρίσιμοι μήνες για το Κυπριακό   

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι οι τελευταίοι μήνες του έτους θα είναι οι κρισιμότεροι από τότε που δημιουργήθηκε το Κυπριακό. «Βρισκόμαστε μπροστά σε εξελίξεις, τις οποίες είτε θα ελέγξουμε και θα καθορίσουμε με τις δικές μας πρωτοβουλίες προς όφελος της πατρίδας μας, είτε θα επιτρέψουμε να καθορίσουν άλλοι μέσα από την ατολμία ή την ανεπάρκεια των κινήσεων μας, είτε μέσα από το διχασμό», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

 Πρόσθεσε ότι χρειάζεται διαβούλευση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, προβληματισμός και ανάληψη πρωτοβουλιών «για να αναχαιτίσουμε όσα μεθοδεύονται τον Νοέμβριο και το Δεκέμβρη. Ειδικότερα, ανέφερε ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος Ταϊβανοποίησης της Κύπρου, με πιθανή έγκριση του κανονισμού για το απ’ ευθείας εμπόριο από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Είπε επίσης ότι είναι υπαρκτοί οι κίνδυνοι αναβάθμισης και νομικής αναγνώρισης ενός παράνομου μορφώματος στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, ενώ δεν υπάρχουν προοπτικές καρποφόρου διαλόγου για λύση του κυπριακού.

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι δεν είναι ενήμερος για σημερινές πληροφορίες στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία αναμένεται να επιτρέψει σε εμπειρογνώμονες να εισέλθουν στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου για να κάμουν μελέτη ανοικοδόμησης της πόλης για εγκατάσταση των κατοίκων της υπό τουρκική διοίκηση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε