Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Δεν φτάνουν τα χρήματα για τις αποζημιώσεις στη Φουκουσίμα

Η Tepco ζητεί άλλα 8,8 δισεκατομμύρια δολάρια για να καταβάλει αποζημιώσεις

  Η Tepco, η διαχειρίστρια εταιρία του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα Νταΐτσι, ζήτησε σήμερα από την κυβέρνηση πρόσθετη οικονομική βοήθεια ύψους 684,4 δισεκατομμυρίων γεν (8,84 δισεκατομμύρια δολάρια) ώστε να πληρώσει τις αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων του πυρηνικού δυστυχήματος στη Φουκουσίμα, του χειρότερου μετά του Τσερνόμπιλ.

    Η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ιαπωνίας είχε ήδη ζητήσει 1,01 τρισεκατομμύριο γεν και έλαβε 891 δισεκατομμύρια γεν το Νοέμβριο από το ειδικό ταμείο του κράτους για τα πυρηνικά δυστυχήματα.

    Η Tepco, που παράγει σχεδόν το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα μετά σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου που προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στο πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταΐτσι θέτοντας εκτός λειτουργίας τα συστήματα ψύξης, προκαλώντας τήξη σε τρεις από τους έξι αντιδραστήρες του και αποδεσμεύοντας ραδιενεργό υλικό στο περιβάλλον.

    Σχεδόν 160.000 κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή της Φουκουσίμα και ακόμη δεν έχουν επιστρέψει.

    Η εταιρία αντιμετωπίζει αγωγές αποζημιώσεων ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να τις καταβάλει, εντείνοντας τις φήμες για πιθανή κρατικοποίησή της.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε