Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Δεν ήταν μόνος ο μακελάρης της Νορβηγίας – «Ήθελα να σώσω τη χώρα από τους μουσουλμάνους» είπε στο δικαστή – «Σε θέλουμε νεκρό» του φώναζε το πλήθος

ΦΩΤΟ REUTERS

– Ισχυρίζεται ότι είχε βοήθεια από δυο παραστρατιωτικές ομάδες
– Θα παραμείνει υπό κράτηση για οκτώ εβδομάδες – Σε απομόνωση ως τις 22 Αυγούστου
– «Πρόδωσες την πατρίδα μας» του φώναζε το οργισμένο πλήθος έξω από το δικαστήριο
– Αναθεωρήθηκε ο αριθμός των νεκρών: 68 στην Οτόγια, 8 στη βομβιστική επίθεση
– «Καλύτερα να είχε αυτοκτονήσει από το να σκοτώσει τόσους ανθρώπους» είπε ο πατέρας του
– 100.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Όσλο για να θρηνήσουν
– ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και εκατοντάδες δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο στο δικαστήριο του Όσλο όπου το μεσημέρι της Δευτέρας μεταφέρθηκε για να απολογηθεί ο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο άνθρωπος που την περασμένη Παρασκευή αιματοκύλισε τη Νορβηγία και έστειλε στο θάνατο 76 αθώους, σύμφωνα με τον αναθεωρημένο απολογισμό (Διαβάστε εδώ τη σχετική είδηση)
Πηγή φωτογραφίας: @TPB_Stun
Πηγή φωτογραφίας: @TPB_Stun
Ο 32χρονος δράστης έφτασε, συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, στο δικαστήριο στις 14:46 (ώρα Ελλάδας). Μόλις έγινε αντιληπτός από το πλήθος που είχε από νωρίς συγκεντρωθεί στο δικαστήριο, ο μακελάρης αποδοκιμάστηκε έντονα. «Πρόδωσες την πατρίδα σου» και «καταραμένε προδότη» του φώναζε το πλήθος, ενώ χτυπούσαν και το αυτοκίνητο που -πιστεύεται- ότι τον μετέφερε.

«Όλοι εδώ τον θέλουν νεκρό», δήλωσε ο ένας από τους τρεις ή τέσσερις ανθρώπους που χτυπούσαν το αυτοκίνητο!

Η ακροαματική διαδικασία κράτησε λιγότερο από μια ώρα και έγινε κεκλεισμένων των θυρών, παρά το αίτημα που είχε διατυπώσει νωρίτερα ο κατηγορούμενος. Ο Μπρέιβικ ήταν ήρεμος και άρχισε να διαβάσει από το μανιφέστο του μέχρι τη στιγμή που ο δικαστής τον διέκοψε.

Η απόφαση του δικαστή Κιμ Χέγκερ ήταν να μείνει στη φυλακή ο Μπρέιβικ οκτώ εβδομάδες, ικανοποιώντας το αίτημα της εισαγγελίας να διπλασιαστεί ο συνηθισμένος χρόνος προφυλάκισης. Έως τις 22 Αυγούστου, ο Μπρέιβικ θα είναι στην απομόνωση, χωρίς να επιτρέπεται να έχει επισκέψεις (εξαιρείται ο δικηγόρος του) ούτε να λαμβάνει γράμματα ή να διαβάζει εφημερίδες. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, ο χρόνος κράτησής του να παραταθεί, ενώ η δίκη του μπορεί να γίνει και σε ένα χρόνο από τώρα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ο δικαστής ανακοίνωσε πως ο 32χρονος κατηγορείται για τρομοκρατικές πράξεις.
Ο δικαστής αρνήθηκε στον Μπρέιβικ να κάνει δημόσια δήλωση, στην οποία ήθελε να δημοσιοποιήσει τις αντί-μουσουλμανικές θέσεις του και να καλέσει σε επανάσταση, μετέδωσε το Associated Press.

Ο δικαστής Κιμ Χέγκερ, ανακοίνωσε τις αποφάσεις του και ενημέρωσε για την ακροαματική διαδικασία που προηγήθηκε. Ο Μπρέιβικ δήλωσε αθώος και υποστήριξε πως έκανε ό,τι έκανε γιατί ήθελε να σώσει τη Νορβηγία και τη δυτική Ευρώπη για τον «πολιτιστικό μαρξισμό».

«Στόχος των επιθέσεων ήταν να δώσει ένα δυνατό σήμα» δήλωσε ο δικαστής, ενώ κατηγόρησε το Εργατικό κόμμα πως οδήγησε τη Νορβηγία στην αποτυχία αλλά και για τη «μαζική εισροή» Μουσουλμάνων. «Το Εργατικό κόμμα πρέπει να πληρώσει το τίμημα της προδοσίας, οι Μουσουλμάνοι θέλουν να αποικήσουν τη χώρα», φέρεται να είπε ο Μπρέιβικ.

Ο μακελάρης ισχυρίστηκε πως υπάρχουν κι άλλοι που τον βοήθησαν. “Η οργάνωσή μας έχει ακόμη δυο πυρήνες” φέρεται να δήλωσε, ισχυρισμό τον οποίο ερευνά η αστυνομία.

Για την ώρα δεν έχει γίνει γνωστή η ημερομηνία για επόμενης ακρόασής του από το δικαστήριο. Αυτό θα αποφασιστεί αφού η αστυνομία ολοκληρώσει τις έρευνές της, αλλά κανείς δεν είναι σε θέση να ξέρει πότε να γίνει αυτό.

Ο 32χρονος δράστης προσπάθησε να θέσει τους όρους του πριν παρουσιαστεί στο δικαστήριο: ήθελε ανοιχτή ακρόαση και να φοράει στολή. Ήθελε –όπως μετέφερε μέσω του δικηγόρου του- να πει στον νορβηγικό λαό γιατί θέρισε τόσες ζωές. Το δικαστήριο δεν δέχτηκε, η ακρόαση ήταν κλειστή για το κοινό και τους δημοσιογράφους.

Ο Έλληνας «ναΐτης»
Στο μανιφέστο των 1.500 σελίδων που ανέβασε στο δικαστήριο ο Μπρέιβικ υπάρχει αναφορά στην ιστορία της Ελλάδας, στον Θουκυδίδη, στη συνεισφορά του ελληνικού πολιτισμού στον ευρωπαϊκό, ενώ χαρακτηρίζει τη Μικρασιατική Καταστροφή «γενοκτονία των Ελλήνων».
Οι φρουροί του δικαστηρίου, αποτίουν το δικό τους φόρο τιμής
Σύμφωνα μάλιστα με τον Νορβηγό μακελάρη ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη του νέου Τάγματος των Ναΐτών Ιπποτών είναι και ένας Έλληνας. Το νέο Τάγμα των Ναΐτών φέρεται να ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 2002. Άλλα ιδρυτικά μέλη είναι εκτός από τον Μπρέιβικ και τον Έλληνα, δυο Βρετανοί, ένας Γάλλος, ένας Γερμανός, ένας Ολλανδός, ένας Ρώσος, ένας Σέρβος.

Σσσσς… η Νορβηγία πενθεί
Δε μπορούν να καταλάβουν το γιατί, δε μπορούν να συνέλθουν από την οδύνη. Οι Νορβηγοί δεν έχουν συνέλθει από το σοκ των αιματηρών επιθέσεων. Παντού λουλούδια, κεριά, μηνύματα σε εκείνους που έφυγαν, δάκρυα, πόνος, οδύνη.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, στις 12:00 τοπική ώρα (13:00 Ελλάδας), όλη η ώρα σίγησε, τα πάντα σταμάτησαν για τουλάχιστον πέντε λεπτά, στη μνήμη των 93 θυμάτων. Μαζί με τον απλό κόσμο, η βασιλική οικογένεια, ο πρωθυπουργός, μέλη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Ήταν να κρατηθεί ενός λεπτού σιγμή, αλλά ο πόνος και η θλίψη “κάλυψαν” πέντε λεπτά και όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ επί πέντε λεπτά δεν ακουγόταν ΤΙΠΟΤΑ άλλο εκτός από μερικούς γλάρους και ένα σκυλί του γάβγιζε!
Οι οδηγοί σταμάτησαν τα αυτοκίνητά τους στη μέση του δρόμου, κατέβηκαν και στάθηκαν όρθιοι και αμίλητοι. Κι ας είχαν αλλάξει τα φανάρια από κόκκινο σε πράσινο.

Από το χρηματιστήριο του Όλσο ως τα αεροδρόμια και τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, ολόκληρη η χώρα σταμάτησε κάθε δραστηριότητα.

Και το απόγευμα, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι με τριαντάφυλλα στα χέρια συγκεντρώθηκαν κοντά στο λιμάνι στο κέντρο του Όσλο για να τιμήσουν τα θύματα της διπλής επίθεσης.

Μια έκκληση για συγκεντρώσεις ακολουθήθηκε επίσης σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ και τις εικόνες της νορβηγικής τηλεόρασης. Οι δρόμοι είχαν κλείσει και ένα μεγάλο πλήθος συνέρρεε στους χώρους της συγκέντρωσης. Η διαδήλωση, ονομάστηκε “η πορεία των λουλουδιών”.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: REUTERS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκλονίζει ο πατέρας του μακελάρη: «Καλύτερα να είχε αυτοκτονήσει!»

Αναθεώρησαν τον απολογισμό του μακελειού: 76 για την ώρα οι νεκροί της Νορβηγίας

 

“Διάγγελμα” στους Νορβηγούς θέλει να κάνει ο μακελάρης! – Σκότωνε έναν άνθρωπο το λεπτό! – Επι 90 λεπτά θέριζε ζωές

Νορβηγική αστυνομία: «Δεν αργήσαμε να αντιδράσουμε!»

Καλοαναθρεμμένο παιδί της μαμάς ο 32χρονος μακελάρης!

Παραληρεί στο μανιφέστο του ο μακελάρης- Σήμερα οδηγείται ενώπιον του δικαστή

Η ωμή ομολογία του μακελάρη: «απαραίτητες οι επιθέσεις» – Τι είπε στην απολογία του

Ο πατέρας του μακελάρη εξομολογείται: «Τα έμαθα από τις εφημερίδες»

Γράμματα, κεριά, λουλούδια και οδύνη για τα θύματα της τυφλής βίας στη Νορβηγία – Αγωνία για τέσσερις νεαρούς που αγνοούνται

Ανείπωτη τραγωδία στη Νορβηγία – 98 oι νεκροί – ΦΩΤΟ ντοκουμέντο απο τη στιγμή του μακελειού

‘Ετσι τίναξε στον αέρα το ‘Οσλο! – 6 τόνοι λιπασμάτων σε εταιρεία βιτρίνα

Ο παράδεισος που έγινε κόλαση – Ο 32χρονος «θέριζε» ζωές επί δυο ώρες!


Η πιο αιματηρή επίθεση σε νορβηγικό έδαφος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – «Θα σας σκοτώσω όλους» φώναζε ο ένοπλος στην Οτόγια

Αυτός είναι ο δράστης του μακελειού της Νορβηγίας

Οπλισμένος στο ξενοδοχείο όπου βρισκόταν ο Νορβηγός πρωθυπουργός

Αναβολή λόγω της τραγωδίας!

Τρόμος και χάος στη Νορβηγία – Μία έκρηξη και ένας που άρχισε να πυροβολεί έστειλαν στο θάνατο πάνω από 16 άτομα- Στους δρόμους ο στρατός

Οι χειρότερες επιθέσεις που συγκλόνισαν τις Σκανδιναβικές χώρες

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε